ФАКТ! ДВЕ КАТАСТРОФИ в България заради ПОКЕМОН МАНИЯТА... Вижте къде!

ФАКТ! ДВЕ КАТАСТРОФИ в България заради ПОКЕМОН МАНИЯТА... Вижте къде!

Комисар Тенчо Тенев - шефът на КАТ - София, заяви, че вече и на територията на страната ни има два случая на леки автомобилни катастрофи заради нашумялата през последните седмици игра с покемоните. И двете произшествия са на територията на столицата.

Комисар Тенев допълни, че към настоящият момент на водачите вече са наложени санкции, именно заради използване на мобилните телефон по време на движение и по-конкретно заради отвличане на вниманието им точно заради Pokemon Goo. Според комисарят, все по-често водачите на превозни средства в цялата страна, нарушават закона използвайки по време на път мобилните си устройства, с което застрашават не само собственият си живот, но и този на своите близки пътуващи заедно с тях, както и на пешеходците и останалите участници в движението.

Необходимо е глобата за подобно нарушение да бъде увеличена, тъй като 50 лева, колкото е стойността й в момента, не е адекватна спрямо опасността която се създава на пътя, коментира още комисар Тенев.

От представителна извадка става ясно, че над 60 % от катастрофите в София, стават поради отвличане на вниманието на управляващия автомобила. Най-честата причина за това са телефонните разговори.

Шефът на КАТ - София, заяви, че когато водачът разговаря по мобилното устройство, той управлява автомобила си, но не мисли изобщо за пътя, мисли за разговора който води в конкретния момент и ако се наложи да предприеме животоспасяващ ход в опасна ситуация на пътя, не би имал необходимото време да реагира на създалата се обстановка.

Оказва се, че над 90 % от всички водачи в столицата, използват мобилните си устройства - телефони, таблети и лаптопи, и докато шофират междувременно получават и пращат имейли, пишат съобщения, преглеждат профилите си в социалните мрежи и т.н. Повечето от тези хора са с малък опит като шофьори, което ги прави потенциално опасни участници в движението.

Подобно поведение често води до преминаване на светофара на червен сигнал, отнемане на предимството на пешеходните пътеки, неспазване на дистанция по време на движението, което може да доведе и до образуването на верижни катастрофи.

   

0 коментарa

Виж още