Филм за София ще закрие фестивала за българско кино в Америка

Филм за София ще закрие фестивала за българско кино в Америка

"София - 100 години столица на българското кино" на режисьора Явор Веселинов ще закрие 12-тото издание на фестивала за българско кино в Америка – София Индипендънт Филм Фестивал Ню Йорк.

 Филмът е игрална история, разходка из знаменити български филми, представили различните образи на града през времето, чак до нашете съвремие, когато столицата е и творчески град на киното ( един от петте световни градове, участници в инициативата на ЮНЕСКО), съобщиха организаторите на фестивала.

Документалният филм за София представя едно 8 годишно момче, което попада в запуснат, но приказно-мистериозен киносалон. Гледайки, филм след филм, то започва да фантазира и да си представя, че е герой във всеки един от тези филми – в апокалиптична София в “А бяхме млади” и “Дневникът на един луд”, през размирна София – в “Тютюн”, “Немирната птица любов”... стара София – в “Любимец 13”, “Анкета”, “Бялата стая” и – София такава, каквато я познаваме сега – в “Цветът на хамелеона”, “Източни пиеси”, “Тилт”.

С „Прокурорът, защитникът, съдията и неговия син” на Иглика Трифонова се откри 12-тото издание на Со Индипендънт Филм Фестивал в Ню Йорк – специални гости зад Океана, които представиха филма на зрителите са режисьорката на филма – Иглика Трифонова и продуцента Росица Вълканова.

В първия ден на фестивала бе показан и „Докато Ая спеше”, вторият филм на режисьора Цветодар Марков ("Лов на дребни хищници") и на продуцента Христиан Ночев.

В рамките на седмица ще бъдат показани 11 филма, сред които и българското предложение за „Оскар” – филмът „Каръци” на режисьора Ивайло Христов, представен лично на зрителите от продуцента Асен Владимиров.

12-тото издание на фестивала в Ню Йорк, съпътстващо Седмицата на независимото кино, показва някои от най-добрите, нови български филми : „С лице надолу” на Камен Калев, „Събирачът на трупове” на Димитър Димитров, нашумелият „11А”, българо-македонската продукция „Лазар”, „На педя от земята” на Максим Генчев и документалният „Ритъмът на сърцето”, който ще бъде представен от Стела Арищиева.

Со Индипендънт Филм Фестивал Ню Йорк се реализирра с подкрепата на Културния институт към Министерство на външните работи, Столична община, Национален филмов център и със съдействието на Зайтгайст Венчърс.

В Ню Йорк, в рамките на първото представяне на бългърски проекти в Америка са и режисьорите Драго Шолев и Милко Лазаров, и продуцента Веселка Кирякова, които търсят подкрепа за своите проекти в развитие „Рибена кост” и „Нанук” на най-голямата платформа за независимо кино „Индипендънт филммейкър проджект”. Третият проект, представен на форума е „Възвишение” на режисьора Виктор Божинов.

Българското участие е финансирано от София Индипендънт филм фестивал и е възможно благодарение на договора за ексклузвино партньорство между него и най-голямата американска платформа за независимо кино – „Индипентънт филммейкър проджект”.

 

   

0 коментарa

Виж още