Филм с българско участие обира овациите във Венеция

Филм с българско участие обира овациите във Венеция

„Белгийският крал“ (King of the Belgians) – филмoва копродукция на Белгия, Холандия и България, сниман през повечето у нас и с българско участие, беше представен на 73-ия кинофестивал във Венеция пред пълна зала, а прожекцията приключи с аплодисменти, свидетелства журналистът Георги Тошев от мястото на събитието.Филмът е четвъртият съвместен проект на режисьорите и сценаристите Петер Бросенс и Джесика Удуърт. Заснет е миналата година в България, като в него участват Нина Николина, Валентин Ганев и певици от най-известните български хорове, сред които „Мистерията на българските гласове“, „Филип Кутев“ и квартет „Славей“. Художниците на продукцията и на костюмите също са от България – Сабина Христова и Ека Бичинашвили, съобщава bTV.  
 
Главният герой в историята е  измисления белгийски крал Николас III и снимките на рекламен филм за него. Докато е на посещение в Истанбул, обаче, Валония обявява независимост и кралят е принуден спешно да се прибере в страната си. Тогава странен слънчев феномен обърква въздушния трафик и комуникациите и монархът и свитата му се налага да напуснат Турция, предрешени като участници във фолклорен ансамбъл, пътуващ за България.
 Така започва едно пътешествие през Балканите, по време на която кралят открива реалния живот и истинската си същност.
 
Валентин Ганев играе зам.-шефът на турските тайни служби, а Нина Николина ще видим  в ролята на българската фолклорна певица Ана, която пленява сърцето на белгийския крал.
 
„Белгийският крал“ е номиниран за най-добър филм във втората основна конкурсна програма на фестивала – Orizzonti (Хоризонти). В IMDB той има рейтинг над 8.
 
„Все още сме в началото на фестивала, но този забавен псевдодокументален филм може се окаже един от най-хубавите филми на Биеналето”, пише авторитетният сайт ScreenAnarchy.com, специализиран в новини и рецензии на чуждестранни и независими филми, както и в отразяването на фестивали като тези в Сънданс, Торонто, Кан и Берлин.
 

   

0 коментарa

Виж още