Фондация "Очи на Четири лапи" настоява за по-голям контрол при търговията с животни

Фондация

Главният инструктор Мартина Маринова, от фондацията "Очи на четири лапи" споделя, че една от най-големите трудности с които се сблъсква е намирането на нови средства.

Международната организация за защита на животните „Четири лапи“, през последната една година е провела проучване в над 10 страни, което е показало на експертите, че няма ясни и работещи правила и регламентиран контрол върху съдържанието което се публикува в сайтовете. Това от своя страна, подлага на риск живота на домашните любимци. 

Д-р Марина Иванова, директор на българската фондация „Четири лапи“ със съжаление коментира, че за разлика от покупката на техника, книга, дреха или друг аксесоар през интернет, търговията с животни поставя морални въпроси и крие п рискове, от които в последствие страдат не само животните, но и онлайн потребителите. Особено рискова категория сред търговията са екзотичните животни, голяма част от които са внесени незаконно на територията на България. Освен това, при покупката на животно, може в последствие то да се окаже болно, което води до допълнителни разходи които притежателите понякога не могат да си позволят, а при нещастен случай в следствие на болест и загуба на домашният любимец, за собствениците това може да доведе до тежки емоционални последици.

В началото на този месец, фондация „Четири лапи“ стартира мащабна международна кампания, в защита на животните, които са станали обект на търговия. Целта на тази кампания  е да убеди сайтовете да въведат регламентирани правила при покупко-продажбата на домашните любимци.

„Четири лапи“ са изработили специален софтуер - детектор за извършени измами с животните, чрез него сайтовете се класират според това дали са въвели предложените от организацията мерки за защита на животните и потребителите.

Проучването обхваща 42 сайта за обяви в страните, в които към момента организацията има представителства – България, Австрия, Австралия, Белгия, Южна Африка, Нидерландия, Великобритания, Румъния, Швейцария и Германия. В някои от сайтовете фигурират над 50 000 обяви за покупко-продажба. Изводите от направеното проучване са, че административният контрол върху съдържанието на сайтовете е недостатъчен, а в някой от проверените сайтове такъв дори няма.  

   

0 коментарa

Виж още