Франция е задържала около 300 терористи

Франция е задържала около 300 терористи

 

За тази година френските органи на реда са задържали около 300 човека, които са свързани с терористични групировки или са имали намерение да извършат атентати на територията на Франция. Изявлението дойде от министъра на вътрешните работи на Франция Бернар Казньов, съобщава Франс Прес. Той обяви, че френските власти действат бързо и предвидливо във всеки един момент, за да предотвратят атентати на френска територия и резултатите са налице. Бъдещата президентска кампания във Франция ще мине под мотото „кой ще предложи по-ефективни мерки срещу джихадистите” Повече от половин година преди изборите през пролетта, десните партии във Франция се нахвърлиха с нападки срещу Оланд и социалистите, че действат твърде мекушаво срещу заплахите от тероризъм. Националистическите групировки призовават правителството да промени законите така, че да могат да бъдат пращани в затвора джихадисти, без съд и присъда.

Съвсем наскоро тази седмица френските органи на реда намериха автомобил, натъпкан с газови бутилки, подготвен за унищожително взривяване. Колата-бомба е била позиционирана до християнския храм „Нотър Дам” и вероятно е щяла да покоси множество хора в близост до религиозния храм, ярък символ на Франция. Френските служби успяват да заловят лица, за които се смята, че са организирали колата-бомба, целяща убиването на много цивилни граждани. Експертите са убедени, че взривът не само е трябвало да убие десетки хора, но и да покаже на света, че християнството, чиито символ е „Нотър Дам”, е прицел на радикалните ислямисти. Във връзка с колата-бомба са заловени и три жени. Едната от тях, при вида на полицаите, вади нож и наръгва единия служител на реда, но изстрел в тялото й предотвратява по-нататъшна касапница.

Франция е смятана за най-уязвимата държава в Европа по отношение на тероризма. Не е тайна, че там се случиха най-кървавите и ожесточени атентати от джихадисти в целия свят след 11 септември 2001 година. На предстоящите избори през есента се очаква загуба за Оланд и компания, които търпят много критики за сигурността на Франция.

   

0 коментарa

Виж още