Хакери атакуват бизнеса! Ето за какво да внимавате!

Хакери атакуват бизнеса! Ето за какво да внимавате!

Наскоро предупредиха официално, че из глобалната мрежа се шири нов вид хакерска атака. Тези нови набези са насочени главно към средно големите фирми, контактуващи предимно по мейла  с цел обмен на фактури и банкова информация.

 

Атаката се сътои в  изпращане на писмо с прикачен вирус. Често мейла наподобява мейл от българска банка, но е на английски език, съобщава  Dir.Bg.

След превземане на компютъра, вирусът копира всички запаметени пароли за достъп до фирмената поща от мейл програмата или браузъра на потребителя. С така хакерите вече имат възможност да следят кореспонденцията в пощенския акаунт.

Понякога хакерите пренасочват мейлите, за да получават копия на всички входящи писма.

Истинската атака започва, когато хакерите усетят предстояща финансова трансакция между фирмата и неин партньор.

Когато фирмата получи фактура, хакерите могат данаправят подмяна на мейла преди да е прочетен, като в новата фактура банковата сметка е променена.

 

Или ако е прочетено, да изпратят извинение за станала грешка, защото за международни плащания се ползва примерно сметка в Германия с нова, фалшива  фактура.

А ако българската фирма пуска фактура по мейла, по същия начин могат да подменят сметкава в мейла до контрагента. Обикновено фалшивите писма се изпращат от адрес, който е с променена само една буква, което трудно може да се забележи.

Основните схемите за измама са описани в подробности и в сайта на ГДБОП, където се дават и съвети как да се предпазите:

 

- Старайте се винаги да потвърждавате новите банкови сметки по телефон/sms или друг независим начин! А телефонния номер взимайте от официалния сайт на контрагента, а не от подписа в някой изпратен мейл.

 

- Ако получавате плащания, предупредете партньора си, че промените в банковата сметка трябва задължително да потвърждават и по телефона.

 

- Внимателно прегледайте в контролния панел на хостинг акаунта ви има ли мейл препращания и филтри на ниво потребител, които не сте добавяли вие.

   

0 коментарa

Виж още