Хакерските атаки - ежедневие в САЩ

Хакерските атаки - ежедневие в САЩ

Това лято е пълно с новини за хакерски атаки, свързани с предстоящите изборите в САЩ. Според ФБР двата пробива са свързани с руското правителство.
Миналия месец хакерска мишена в САЩ беше демократическият Национален комитет, а тази седмица - база данни за избиратели в Илинойс и Аризона. 
Все още мотивите на хакерите не са установени. Основните мнения са, че се занимават с шпионаж, опитват се да манипулират изборите или просто се възползват от достъпна информация за собствена финансова изгода. Със сигурност самоличността им е неизвестна. 
Неизвестността около кибер-атаките ги превръща в мощен инструмент за правителствата, защото хакерите съществуват в сивата зона и ако бъдат заловени, държавата, на която помагат, може да се отрече от тях. 
Въпреки че често е възможно да се установи откъде действат хакерите, правителствената намеса много по-трудно се идентифицира. Редки са толкова ясните случаи като неотдавнашния пример с Мианма, при който фирма за компютърна сигурност (Unleash Research Labs) проследи хакерите до националната военна академия на страната. Освен това те изглежда са действали само в редовното работно време, което сочи, че са държавни служители. 
Масово случаите не са толкова прозрачни. Севернокорейски хакери често работят от Китай, защото там има превъзходна технологична инфраструктура. Те със сигурност работят за правителството на Северна Корея, но ролята на Китай е по-трудно да бъде идентифицирана, освен констатацията на факта, че Пекин си затваря очите за присъствието на хакери на територията под негова юрисдикция. 
Тези атаки не бива да ни изненадват. При толкова много играчи, мотиви и мишени кибератаките са неизбежни. Предизвикателството да бъдат идентифицирани хакерите и техните работодатели е само допълнителен щрих към картината. Това е и причината защо основната стратегия за киберзащита се променя от стил "ров и крепостни стени" към фокусиране върху гъвкава устойчивост - смекчаване на щетите и по-силна сигурност след атаката. 
Който и да е извършителят и каквито и да са мотивите му, светът изобилства от привлекателни мишени. Последните атаки подчертават необходимостта всяка организация, която управлява лични данни, да работи по-усърдно за тяхното опазване. 

   

0 коментарa

Виж още