Хванат е подпалвача на тютюневите складове в Пловдив

Хванат е подпалвача на тютюневите складове в Пловдив

   

    Прокуратурата в Пловдив повдигна обвинение срещу Любомир Данчев за умишлено причиняване на палеж на старите тютюневи складове в Пловдив, съобщават от Апелативна прокуратура – град Пловдив.

    Пожарът, който бушува продължително, беше обхванал голяма площ и струваше на пожарникарите дълги часове борба с огнените пламъци. Прокурорите не пропускат, че огнената стихия не е вилняла само в тютюневите складове, а се е предала и на съседни сгради, позиционирани на улица „Иван Вазов”, улица „ Г.М. Димитров” и улица „Капитан Андреев”. Пожарът е застрашавал живота на живеещите в района. Освен това умишленият палеж води до изпепеляване на историко-художествено имущество, което няма как да бъде поправено и реставрирано. Зловредния палеж е причинил съществени щети, които са престъпление от Наказателния Кодекс на Република България. Окръжната прокуратура на град Пловдив се занимава с процесуални и следствени дейности като оглед на местопрестъплението, разпит на свидетели и очевидци, прегледани са видео и снимки. Видето е предадено на органите от гражданин, заснел още в самото начало огненото бедствие. Очаква се огледите да продължат след даване на разрешение от дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, но това ще стане не по-рано от средата на седмицата.

     В момента тече експертиза, която да изясни каква е причината за възникването на пожара, мястото, откъдето е стартирал и начинът по който се е запалил самия пожар. През утрешния ден Сотир Цацаров ще се срещне с Окръжна прокуратура – град Пловдив и останалите органи на реда, отговорни по случая, за ускоряване на разследването. Анализират се всички възможни сценарии за пожара и се търси евентуален съучастник или помагач на привлеченото за обвиняем лице Любомир Данчев. За сега Данчев е задържан за 72 часа с постановление и ще се изясняват мотивите му за палежа. Той е криминално проявен, няма постоянен адрес и има безброй присъди зад гърба си.

   

0 коментарa

Виж още