Хиляди бягат от цунами след мощното земетресение във Фукушима

Хиляди бягат от цунами след мощното земетресение във Фукушима

Източният бряг на Япония бе ударено от мощно земетресение с магнитуд 7,4 по Рихтер, предава RT. Трусът е регистриран в 22.59 българско време в понеделник.

Пристанището Сендай е било залято от вълни с височина1,4 метра. При евакуацията на населението са регистрирани 6 ранени.

Припомняме, че през 2011г отново Фукушима бе разтърсена от мощно земетресение- 9 по Рихтер. Тогава загинаха 18 500 човека и атомната електроцентрала бе разрушена.

Правителството е разпоредило да бъдат направени моментални проверки за повреди по електроцентралите Фукушома -1, Онагава и Токай. Според информационните агенции, не са открити поражения. Съобщава се само за временно спиране на охладителната система в третия реактор на АЕЦ Фукушима, но не е констатирано изтичане на радиация.

Според сеизмолозите, епицентърът на труса е на 25км дълбочина по крайбрежието на Фукушима.

Няколко часа след силния трус край Фукушима, силно земетресение с магнитуд 6 по Рихтер е разтърсило отново Нова Зеландия. Преди седмица този район на Нова Зеладия беше ударен от още по- мощен трус от 7,8 по Рихтер.   

Почти четири часа след земетресението в района на Фукушима, предупреждението за цунами бе отменено от японските власти. Продължава, обаче, забраната да се влиза във водата заради риска от продължаващите силни течения в крайбрежните райони.

 Няма информация за пострадали по време на силното земетресение

   

0 коментарa

Виж още