Хиляди на поход срещу ТТИП в Брюксел

Хиляди на поход срещу ТТИП в Брюксел

Хиляди хора вчера превзеха улиците на Брюксел, за да протестират срещу планираните сделки за свободна търговия между САЩ, ЕС и Канада поради опасения, че те могат да окажат влияние върху условията на труда и околната среда, както и да нарушат правата на потребителите.

Между 10,000 и 15,000 членове на синдикатите, на организациите свързани с околната среда и потребителските групи са взели участие в протестите срещу трансатлантическата търговия и инвестиционното партньорство между САЩ и ЕС (TTIP) и общото икономическо и търговско споразумение между Канада и ЕС (CETA) във вторник, съобщиха организаторите.

Активисти на Грийнпийс в костюми за химическа защита правили графити с бяла боя с анти-TTIP и анти-CETA лозунги по улиците. След това, няколко автомобила образували голямо задръставане, возейки плакати до централата на Европейската комисия в Брюксел.

"Ние сме против тези търговски сделки, защото те са заплаха за околната среда, за здравето, за трудовите разпоредби, те дават толкова много власт на мултинационални корпорации," заяви Марк Брейди, говорител на Greenpeace Европа.

Критиците на сделките ги сравняват с троянски кон, което обяснява двата надуваеми коня поставени пред седалището на Комисията, представляваща TTIP и CETA. Той символизира страха от сделките, които ще нанесат вреда на храните, околната среда и трудовите стандарти, ако бъдат приложени.

Протестът се проведе с надеждата, че преговорите между САЩ и ЕС, насрочени за петък в Братислава, ще се провалят поради липса на подкрепа от Европа.

Протестиращите също така се надяват, че сделката CETA няма да има достатъчно парламентарни одобрения сред страните от ЕС. Тя всъщноат е финализирана, но все още се нуждае от одобрение, за да влезе в сила.

Преди три дни в седем германски града-  Берлин, Кьолн, Хамбург, Франкфурт, Лайпциг, Мюнхен и Щутгарт са се провели подобни демонстрации. Най-малко 100,000 протестиращи се събраха в Германия, говорейки открито срещу сделките, свидетелства германската полиция.

   

0 коментарa

Виж още