Хора с увреждания: Не успяхме да гласувамe, така ще стане и в неделя

Хора с увреждания: Не успяхме да гласувамe, така ще стане и в неделя

Оплакванията за нарушаване на правата на желаещите да дадат своя вот за президент на Републиката през миналата неделя се увеличиха с още доста.

Много хора с увреждания от цялата страна се оплакават, че са били лишени от правото да гласуват на първи тур на президентските избори и се опасяват, че същото ще се повтори и тази неделя, на балотажа. Мнозина не са успели да се възползват от гласуването в специално предназначените за това подвижни секционни избирателни комисии.

Конкретен пример е Костадинка Русанова, на 58 години от Велико Търново. Тя е подала необходимото заявление, за да бъде вписана в подвижна СИК, тъй като е трудно подвижна и няма да може да стигне до стандартните СИК. Жената е одобрена, но така и не успява да гласува. Като краен резултат, подвижната СИК не достига до нейния адрес.

Според г-жа Русанова виновна е лошата организация. Тя смята, че хората от комисията не са отчели факта, че предвидените 15 минути за посещение на един адрес на един инвалид са крайно недостатъчни. В него е невъзможно да се намери адреса на човека, да се достигне до гласоподавателите във всяка една къща, те да успеят да гласуват и подвижната СИК да пристигне на следващия регистриран адрес.

Конкретната подвижна избирателна секция в деня на изборите е трябвало да посети 50 адреса, от които 11 са извън града. Община Велико Търново признава за съществуващия проблем, но твърдят, че не са получили указания от ЦИК за сформиране на допълнителна СИК, след като едната не може да се справи с всички адреси.

За съжаление, такива сигнали има в цялата страна. Случаят на г-жа Русанова съвсем не е единичен. Мнозина не са успели да упражнят правото си на глас за избраните от тях кандидати. Те се опасяват, че и за предстоящия балотаж в неделя това ще се повтори.

   

0 коментарa

Виж още