Хъб "Балкан" вместо "Южен поток"

Хъб

Проектът „Южен поток” отдавна е закрит, сега има европейски газов хъб „Балкан”, това са две различни неща, каза Премиерът Борисов във Варна.
Българският министър-председател направи това изявление във връзка с предстоящата утре среща за европейски газов хъб „Балкан” във Варна.

„Президентът Путин, в разговора си с мен, много добре и ясно формулира, както и аз, целите. Ако Европа има нужда да идва руски газ в газов хъб „Балкан”, утре трябва да го заяви. И тогава ще пратя министър, който да договаря условията, ако имат интерес", заяви Бойко Борисов. 

Министър-председателят обясни, че руската страна си държи тръбите на склад във Варна и Бургас и чака европейско решение по въпроса. 

След като говорим за обща европейска енергийна интеграция и сигурност с интерконекторна взаимосвързаност, трябва когато отидем в Москва, да кажем, че това е решението на Европа, не на България, на целия енергиен съюз, добре дошли сте, подчерта премиерът.

"Тогава вече можем да започваме разговори. Европа е казала „не” на „Южен поток” по начина, по който беше предложен и никой не говори вече за „Южен поток”. Ние говорим за европейски газов хъб „Балкан” с интерконектори и възможност транзитните ни магистрали-газопроводи, да бъдат ползвани от всеки, който иска да си прекара газ. Това е целта на утрешния ден – най-голяма за Европа конференция”, заяви още премиер-министърът Бойко Борисов.

По темата за АЕЦ „Белене” той отбеляза. че ще събира и партията, и правителството, „ще отида в парламента да поговоря с колегите. Горе-долу знам патриотите какво мислят,защото вече проведох разговор  с Валери Симеонов, те също са съгласни с нас, поне той така ми каза - незабавно да се платят санкциите, за да можем тогава да кажем “Наши са. Платили сме ги. Какво да правим сега. Като имайте предвид, че няма вариант “неплащане”. 
Правилното решение е дължимата сума за АЕЦ "Белене" да се плати веднага, наблегна министър-председателят Бойко Борисов по време на деветия летен университет на младежката структура на ГЕРБ във Варна

   

0 коментарa

Виж още