Църквата също използва Фейсбук! Ето защо!

Църквата също използва Фейсбук! Ето защо!

Преди часове дойде новината, че за Рождество Христово Стара Загора ще има нов митрополит. Това бе съобщено от Западно и Средноевропейски митрополит Антоний БГНЕС.

Гласуването на избирателите от епархията  ще може да бъде гледано на живо във Фейсбук.

Епархийският избор ще се проведе на 4 декември, когато ще могат да гласуват 36 делегати. От всяка духовна околия ще има по шест човека- 3 свещени служители и 3 миряни.

Уникалното в случая е, че подобен избор се прави единствено след освобождаване на поста, но сега митрополитът е жив. Здравословното състояние на настоящият митрополит не му позволява да изпълнява служебните си задължения.  

Двама свещеници, заедно със Западно и Средноевропейски митрополит Антоний съставляват изборното бюро. Тук също ще се използва урна, ще има и тъмна стаичка. За разлика от традиционните избори, обаче, тук бюлетините ще се броят в присъствието на всички. Има 8 кандидатирали се за поста епископи. Избирателите имат задачата да отбележат двама. Митрополит Антоний е призовал всички сериозно да се отнесат към избора, за да бъде продължена мисията на досегашния митрополит Галактион. Двойката, която получи 50%  + 1глас, ще бъдат предложени на Каноничния избор, където окончателно ще бъде определен Старозагорския митрополит. Новият митрополит ще извърши първата си служба на Рождество Христово в катедралата „Св. Димитър“.

   

0 коментарa

Виж още