Черна неблагодарност! Спасен от затвора мароканец в основата на атентата в Белгия!

Черна неблагодарност! Спасен от затвора мароканец в основата на атентата в Белгия!

Официално се работи по версията, че Осама Атар е в основата на атентатите в Брюксел от 22 март, когато бяха убити 32 души, а повече от 400 бяха ранени.

 

Атар и братята Ибрахим и Халид Ел Бакрауи, които се взривиха на летището и в метрото в Брюксел, са братовчеди. Предполага се, че 32-годишният мароканец е бил техен ментор.

В петък в брюкселските квартали "Лаакен", "Андерлехт" и "Иксел" бе организирана голяма акция по залавянето му. Тогава са били арестувани майка му и сестра му, които са освободени след разпит, но Атар се е измъкнал, информират от dnes.bg.

Белгия е пред политически скандал след като стана ясно, че през 2012 г. страната е упражнила дипломатически натиск, за да изкара от иракски затвор Осама Атар.

Той е бил арестуван през 2003 г. на иракско-сирийската граница с нередовни документи. Осъден е на 10 г. затвор и част от времето там прекарва в една килия с боса на "Ислямска държава" Абу Бакр Ал-Багдади.

През 2010 г. семейството му стартира обществена кампания, с която да накарат белгийските власти да помогнат за освобождаването му, защото имал  здравословни проблеми.  

Адвокат казва, че Белгия е решила да окаже помощ за освобождаването на Атар, след като става ясно, че страда от рак на бъбрека. В последствие се оказва, че е само възпаление, но иракчаните го освобождават през септември 2012 г.  

Атар заминава за Белгия веднага и е арестуван, но след разпит е освободен, защото преценили,  че не е опасен. Оттогава се издирва.

 Полицията е убедена, че залавянето му миналия петък е било почти сигурно. Според френското разузнаване, Осама Атар е в Европа и е добре въоръжен и изключително опасен. В края на юни се съобщава, че Атар е търсен  във Франция зарди информация, че си е дошъл от Сирия през Албания.

 

   

0 коментарa

Виж още