Черни ли са т.нар. черни дупки?

Черни ли са т.нар. черни дупки?

До скоро за черната дупка се считаше, за нещо, което е толкова гъсто и черно, че дори светлината не може да мине през него. Оказва се, обаче , че черните дупки не са напълно черни, а излъчват невероятно слаби частици, като един вид квантова радиация, този ефект носи името на откривателят си Хокинг и е наречен лъчението на Хокинг.

През далечната 1974 г. Стивън Хокинг след предположението му, че е невъзможно черните дупки да бъдат напълно черни бе проведено научно изследване в лабораторни условия. Теорията на бележитият учен гласи, че черните дупки притежават способността термично да създават и излъчват субатомни частици, докато са напълно изчерпани от собствената си енергия. Стивън Хокинг обяснява, че гравитационно поле около черната дупка всъщност може да се отрази на производственото съвпадение на двойки частици и античастици.

Учени от Израелския технологичен институт в Хайфа, под ръководството на проф. Джеф Стейнхауър демонстрираха ефекта върху хартия, след което публикуваха резултатите от проучването си в сп. Nature Physics.

На практика научният екип на професора „направил“ черна дупка, като вместо светлина използвал дълга тръба с „хоризонт“ за звукови частици, наречени фотони.

Преди 2 години проф. Стейнхауър видя, че фотоните са създадени на случаен принцип на хоризонта, а в последните експерименти той показва тези фотони, с което доказва квантовите ефекти на лъчението на Хокинг.

Както ни е известно космическата скорост е по-бърза от скоростта на светлината, следователно хоризонта на събитията на една черна дупка е добре дефинирана повърхност или ръб, след който светлината не може да избяга.

Използвайки Bose-Einstein condensate материали , проф. Стейнхауър създава същите условия и за звука. "Представете си, че плувате срещу течението, а токът тече в обратната посока по-бързо, отколкото плувате“, казва проф. Стейнхауер.

След серия изследвания за пръв път в лабораторията си, той успял да види квантовия ефект на лъчението на Хокинг и това, че фотононите в действителност са „обвързани“.

 

Източник: actualno.com

   

0 коментарa

Виж още