Честваме Св. праведни богоотци Йоаким и Анна!

Честваме Св. праведни богоотци Йоаким и Анна!

5 забрани за жените, момите гадаят кога ще се омъжат.

Днес иман ден празнуват, всички, носещи красивите имена: Анна, Ана, Аника, Анита, Анелия и Анета.

На днешния ден православната църква чества Св. праведни богоотци Йоаким и Анна. Светците са родители на Пресветата Дева Мария, пише blitz.bg.

Баща ѝ - Йоаким произхождал от Давидовия род, а майка ѝ - света Ана, от Аароновия род. Двамата били изключително щедри и милосърдни.

Света Ана е считана за покровител на родилките и миньорите, както и на брака, на майчинството, на семейството, на бременните, девиците и вдовиците.

Днешният ден е много специален,тъй като слънцето се обръща на изток, а денят започва да расте, според народната мъдрост - колкото просено зърно или колкото скок на 3 - годишен елен.

Възрастните хора в Македония разказват, че на този ден 7 светии понасят слънцето на ръце и го „завъртат към пролет“, а през следващата година на празника на св. Вартоломей, който е на (11 юни) – отново „го завъртат към зимата“.

Православната църква в България, на 9 декември отбелязва зачатието на Света Анна, а успението на светицата почитаме на 25 юли.

Ритуали, които вярващите спазват на днешния ден:

За да растат здрави и силни посевите, жените варят и раздават жито. Вярва се, че в тази нощ магиите са най-силни и че магьосниците свалят и „издояват“ луната, превъплатена в пъстра крава. За това пред всяка врата стопаните палят купчина говежди тор, за да може пушекът да прогони злите демони надалеч от дома и от домочадието.

Младите девици пък се събират вкъщи да бранят посевите от магии. Вечерта слагат под печката жито и сол, а на следващата сутрин захранват домашните животни и вярват, че ще ги предпазят.

Вечерта преди празника момите гадаят как и кога ще се омъжат. Те засяват зърна в гърне, пълно с вода, в която добавят клонки от вишна или ябълка. Ако до Новата година семената покълнат или клонките се разлистят, това е знак че скоро ще се задомят.

5 забрани, който вярващите жени спазват:

На този ден, за да раждат по-лесно, младите жени и бременните не бива да работят.

За да не се разболеят децата им, майките също не трябва да работят на днешния ден.

За да се раждат в стадата живи агънца, се забранява работата с вълна.

Мъжете не излизат извън селото, за да не срещнат самодивите, тъй като Света Анна е техен празник.

   

0 коментарa

Виж още