Честита Баба Марта!

Честита Баба Марта!

Днес цялата страна е обагрена в бяло и червено. Всички се поздравяват с един от най- почитаните народни обичаи – „Баба Марта“. Това е изконен, чисто български обичай, за който се предполага, че има езически произход, пише Дарик.

Няма българин, който да не подарява мартеница на най- близките си с пожелание за здраве и берекет. Матреницата е един своеобразен амулет, който се прави точно за 1 март. Тази дата се свързва с началото на стопанската година. Тогава всички се закичват с амулетите за здрaве и късмет, изработени от бял и червен пресукан конец.

Мартениците, според традицията, се носят до 9 март, когато е Св. 40 мъченици или до 25 март, когато се празнува Благовещение. Някои предпочитат да носят мартеницата си докато видят първия предвестник на пролетта- щъркел. След като се свали мартеницата, задължително се завързва на цъфнало дръвче.

Както казахме, традицията повелява мартеницата да е изработена от пресукана бяла и червена прежда. В някои отделни райони на страната се използва само червен конец, на други места пък мартениците са по- многоцветни, но задължително с преобладаващ червен цвят, тъй като той носи силата на слънцето и вдъхва живот на всичко живо в природата.

Бялото е символ на невинното и чистото, както и на радостта. В народните традиции то е цвят на красотата, а червеното- на любовта, победата, живота и смелостта.

Легендата твърди, че Ахинора, съпругата на хан Аспарух е направила първата мартеница. Тя чакала съпруга си да се върне от похода, в който ханът намерил подходяща земя за българите. Изморена от дългото чакане, Ахинора вързала на крачето на една лястовичка усукан конец в червено и бяло и изпратила птичката да занесе любовното й послание.

Този обичай, стар колкото държавата ни, е уникален. Има подобни на него в Румъния, но там мартеницата се носи единствено от жени, а в Гърция- от деца- под формата на гривна. Този обичай е пренесен и в държавите, в които има преселени българи, напр. в Молдова.

На територията на страната има някои специфични особености в различните краища. В района на Разград с изгргева на слънцето стопанката на къщата хвърля червен плат върху някое от плодните дръвчета в двора. Така се смята, че Баба Марта ще се развесели.

В района на Троян връзват мартеници на плодните дървета, на ключалките и на рогата на животните.

   

0 коментарa

Виж още