Честито! Да отпразнуваме Деня на народните будители подобаващо

Честито! Да отпразнуваме Деня на народните будители подобаващо

След еуфорията покрай Хелоуин, нека да се съсредоточим и към нашите, чисто национални празници.

По традиция 1 ноември е обявен за Ден на будителите, изцяло посветен на хора от българската наука, култура и образование, книжовниците и просветителите, които в далечните векове са пазили искрата на знанието и просветата сред българския народ.

Според исторически данни празникът се чества от 1909 г. За пръв път е отбелязан в Пловдив. Официално през 1923 е обявен официално за Ден на будителите с указ на царя.

През 1945 парзникът е забранен, а през 1992 е продължена традицията за честването му.

На този ден всички прекланяме глава пред делото на всички радетели на българското- Паисий Хилендарски, Йоасаф Бдински, Григорий Цамблак, Константин Костенечки, Владислав Граматик, Христо Ботев, Иван Вазов и много други.

Логичо всеки се замисля има ли днес такива будители. Разбира се, че страната ни не е оставала без ентусиасти и просветители. ЖАлко е, че все по- малко чуваме за тях. Колко пъти тази година прочетохте книга от съвременен български автор? Едва ли ще си спомните. Уважавате ли вашите учители, които загърбават себе си и своето удобство, за да могат да изградят стабилни знания и любов към родното у младежите?

Не сте се замисляли! Лошото е, че тези, които се стремят да просветят народа остават на заден план. А може би това е целта? Да няма будители, да няма кой да вдигне самочувствието на народа и да изгради интелигентна нация.

Не, не трябва да гледаме толкова песимистично. Днес е празникът на най- достойните българи,  нека ги дарим с нашето уважение и да направим нещо, дори и малко, за да е ясно, че не са живели напразно, че тяхното дело няма да се похаби.

   

0 коментарa

Виж още