ЧЕСТИТО! Пловдив бе удостоен със "Златна ябълка"

ЧЕСТИТО! Пловдив бе удостоен със

Снощи, в Цар Симеоновата градина на специална церемония край Пеещите фонтани кметът на Пловдив - Иван Тотев получи наградата "Златната ябълка". Отличието бе връчено от Тиджани Хаддат бивш министър на туризма на Тунис. и председател на Световната организация на журналистите и писателите в областта на туризма - FIJET /ФИДЖЕТ/. На тържествената церемонията бяха поканени Николина Ангелкова- министър на туризма, Максим Минчев- президент на АБУЖЕТ, генерален директор на БТА, Пламен Старев, генерален секретар на АБУЖЕТ, пише БТА.

Максим Минчев приветства присъстващите на световната и обяви радостната вест, а именно, че град Пловдив е станал носител на най-високото отличие за развитие на туристическата индустрия - "Златна ябълка". Минчев допълни, че във ФИДЖЕТ членуват и са членували блестящи представители на българската духовност, сред които Богомил Райнов, Валери Петров и Николай Хайтов. И днес в организацията, създадена преди близо 60 години,  членуват едни от най-известните български журналисти и писатели, и полагат усилия за популяризирането на България като туристически дестинация.

Генералният секретар на АБУЖЕТ - Пламен Старев уточни, че наградата е годишна, а изискванията са изключително сериозни, освен това обектът трябва да има сериозен принос за развитието на туризма и на икономиката не само в региона и в страната в която се намира, но и извън нея.

Старев, коментира, че град Пловдив е спечелил приза, защото "уважава собствената си история, уважава цивилизацията, полага усилия за опазване на културно-историческото наследство". Освен това за победата на града, допринесе и факта, че бе избран за Европейска културна столица за 2019 г.

От далечната 1970г. до днес, призът "Златна ябълка" има над 50 носители. По-рано през 2016 г. престижното отличие бе връчено и на Москва. Пловдив е домакин на Световната среща на членовете на FIJET. За нея в градът на тепетата пристигнаха журналисти от различни точки на света, сред които: Великобритания, Египет, Мароко, Испания, Италия, Хърватия, Франция, Ливан, Тунис, Румъния и Турция.

Всички те ще отразят в медиите си за награждаването на българският град Пловдив и ще публикуват своите статии по света. Иван Тотев – кмет на града, се срещна с всички тях и лично ги запозна с големите градски проекти и усилията, които полага общинската администрация за развитието на Пловдив във всички обществени сфери, както и за разкриването и съхраняването на културно-историческото световно наследство.

   

0 коментарa

Виж още