ЧЕСТИТО!!! С най-дългата кръстословица българин влезе в рекордите на Гинес!

ЧЕСТИТО!!! С най-дългата кръстословица българин влезе в рекордите на Гинес!

Българинът Христо Йоницов създаде най-голямата непубликувана кръстословица в света. Трудът му се сътои от цели 93 769 термина.

С най-голямата непубликувана към настоящият момент кръстословица в света, състояща се от рекордните 93 769 термина, нашенецът Христо Йоницов влезе в рекордите на "Гинес". От страницата на "Гинес", БТА научи, че кръстословицата му е с приблизително 80 000 термина повече от предишния рекорд.

Според създателят на огромната кръстословица – Йоницов, тя се простирала точно върху 1001 листа, дължината ѝ е около 300 метра.

В размерите на труда няма нищо случайно, счита Йоницов, тъй като точната височина на Айфеловата кула точно 300 метра. Броят на листите - 1001, също не е избран на случаен принцип, а символизира световноизвестните „Приказки от хиляда и една нощ“.

Стандартен е размерът на кръстословицата - 8х8 мм, а за спазване на коефициента на качество на кръстословицата, процентът на непопълнените квадратчета е 13%.

Още в края на миналият век, през далечната 1997 година, Христо се захваща с грандиозния си проект. Творението му коства 14 години упорит труд, така той успешно го приключва през лятото на 2011 г.

На 3 юни 2014 г. след множество проверки и дълга кореспонденция с централата на "Гинес", рекордът е признат, а Йоницов е удостоен със сертификат за творбата си две години по-късно.

За да се появи на бял свят кръстословицата ми, създателят ѝ прекарва стотици часове в Националната библиотека. Там той прегледал всички възможни информационни, енциклопедични и справочни издания, за да индексира и състави кръстословицата, в която няма повтарящи се термини.

Христо разказа, че това което го е мотивирало да се захване с тази обемиста и изключително трудоемка задача, всъщност стои неговото дългогодишно хоби - съставянето на кръстословици. Негови трудове са публикувани в редица издания.

Основната цел на твореца, създал най-дългата кръстословица в света, е желанието му да остави за бъдещите поколения следа след себе си, както и да направи нещо хубаво за родината!

 

Източник: vesti.bg

   

0 коментарa

Виж още