Чехия отказва да приема мигранти от Турция

Чехия отказва да приема мигранти от Турция

Чехия няма да приеме през 2016 година нито един мигрант, който в този момент е в Турция, поради положението в страната след неуспешният опит за държавен преврат. Няма да приемем никого до края на годината, тъй като контролът по сигурността е много втвърден, изтъкна министърът на вътрешните работи Милан Хованец на кръгла маса, излъчена от обществената телевизия ЧТ (CT).

Извършват се много задълбочени проверки на бежанците от гледна точна на сигурността и най-вероятно те няма да приключат до края на годината. Затова не трябва да се очаква, че ние ще приемем някого от мигрантите“, каза той.

Най-общо казано, по думите му, според споразумението ЕС-Турция, за три години Чехия е редно да приеме близо 3000 бежанци, а от октомври до края на 2016 г. -  80 сирийци, живеещи до този момент в бежански лагери в Турция. "Не знаем какво точно е станало в Турция, дали е било държавен преврат или контра държавен преврат", допълни той.

"Опасявам се, че Турция не действа в подкрепа на хората в Сирия, а се опитва да реши конфликта си с кюрдите", посочи чешкият министър, цитиран от Франс прес и БТА.

Той отправи предупреждение в този връзка за риск от "дестабилизация на Турция".

"Ако споразумението между ЕС и Турция се провали можем да очакваме тази година по-слаба миграционна вълна, а догодина - много по-голяма, през пролетта", предрича Хованец.

Напрегнатите от няколко месеца отношения на Европа с Анкара се развалиха още повече след проваления пуч на 15 юли, довел до вълни от чистки, чиито размери шокираха европейците, а турският президент Реджеп Тайип Ердоган заплаши да се оттегли от миграционното споразумение, ако на турците не бъде обещано освобождаване от визи за ЕС.

   

0 коментарa

Виж още