Чувствате се подтиснати и невротични? Това може да е в резултат от формата на вашият мозък!

Чувствате се подтиснати и невротични? Това може да е в резултат от формата на вашият мозък!

Екип към Университета в Кеймбридж е провел изследване на човешкият мозък. Според специалистите съществува взаимовръзка между формата на нашият мозък и петте основни личностни черти.

Възможно е за невротичността и подтиснатостта на някой хора, да се крие физиологична причина.  Външният слой на мозъка при някой от хората е по-дебел и по-малко набръчкан от тази на останалите.

Екип към Университета в Кеймбридж проведе изследване на мозъка в което участие взеха 507 души. Екипът заключи, че външният слой на мозъка при невротичните хора - подобно на обелката на ябълката - е по-дебела, а мозъкът има по-малко гънки. Тези хора са по-податливи на промени в настроението, както и на психиатрични разстройства.

При по-комуникативните и "отворени" личности, както и при онези които проявяват любопитство към заобикалящият ги свят, и творчески настроените персони, резултатите показват точно обратното. Външната обвивка на техният мозък е по-тънка, а в определени участъци, мозъка им има повече гънки, в сравнение с други.

Изследователят Д-р Лука Пасамонти, споделя, че в дългосрочен план, иновативните технологии ще могат да диагностицират състояния като например: висока тревожност и други психични разстройства, много по-рано преди да са се проявили.

Д-р Пасамонти и колегите му, са идентифицирани връзките между формата на мозъка и индивидуалността на човек

"Еволюцията е оформила анатомията на нашият мозък по начин, който увеличава до максимум дадена област, но в същото това време това води, до намаляване на дебелината на кората на главния мозък," казва той.

"Това е като разтягане и сгъване лист направен от гума, когато се опитате да го разтегнете, той увеличава своите размери, но едновременно с това самия лист става по-тънък. Именно това разтягане е позволила на човешкия мозък да се развива бързо, без да стане твърде голям като размер за нашите черепи. Този процес продължава през целия ни живот.“

Психолозите разделят човешката личност на пет основни части:  невротизъм; откритост; екстровертност / ентусиазъм; благосклонност (алтруизъм) и съзнателност (самоконтрол).

Изследователите от Кеймбридж твърдят, че когато хората остаряват, невротичността при тях постепенно намалява, но в този период възрастните хора стават добри в манипулацията.

В същото време, чертите като добросъвестност и благосклонност стават все по-изразени с напредването на възрастта. В резултат на това, с годините, хората са склонни да станат по-отговорни и по-малко антагонистични.

Неврологът и лектор от Масачузетския технологичен институт д-р Тара Сюърт, казва, че новите изследвания проведени от Кеймбриджският университет, потвърждават доказателствата от по-ранни проучвания, а именно, че начина по който е устроен човешкият мозък, се сформира не само от наученото през годините, но важна роля тук играе и физиологичната даденост на индивида.

„Оказва се, че много важен фактор за развитието на мозъка е начина по който сме възпитани, образовани, хората с които ежедневно общуваме, а също и по колко време прекарваме в грижа за другите.", споделя д-р Сюърт.

„Грижата за себе си включва йога, разходки, вкусна храна, почивка сред природата. Проучванията показват, че ако се грижим за себе си само по 12 минути на ден или за 30 минути три пъти седмично това води до увеличаване на гънките на мозъка, а от там и до спад на напрежението и по-лесно преодоляване на стресовите ситуации.“.

 

   

0 коментарa

Виж още