Чудните свойства на лавандулата

Чудните свойства на лавандулата

Лавандулата произхожда от Средиземноморието и представлява вечнозелен храст със нежни сребристи листа.

 Лечебната сила лековитото растение идва от цветовете му и може да бъде съхранена по няколко начина. Един от най-популярният е  извличането на етерично масло, друг широко разпространен начин е, чрез извличането на лавандулова вода, тя е използвана за козметични цели. В домашни условия също можете да се възползвате от билката като я изсушите.

Древните египтяни наричали лавандулата индийски класове, и я отглеждали в свещената градина на Тива. Скъпоструващите и ароматни лавандулови масла били важни за международната търговия на страната, а освен това лавандулата се използвали и при балсамирането и съпровождали знатните хора през целия им живот и дори след смъртта.

Любопитен е фактът, че в запечатаните урни с благовония на Тутанкамон, през 1922 година били намерени остатъци от лавандула, ароматът на които се запазил в продължение на 3000 години.

От дълбока древност лавандулата е влязла в религиозната култура и митология. Предполага се, че Бог подарил тези ароматни треви за да облекчи живота на земята на изгонените от рая Адам и Ева. Сред тях били лавандулата и розмарина.  Лавандула за наслада на душата, а розмарин за поддържане на духа.

Благоприятни ефекти на лавандулата са много, но ето част от благотворните ѝ свойства:

Тя е най-популярното етерично масло, поради способността да освободи напрежението, да дезинфекцира кожата и успешно да излекува много дихателни проблеми. Маслото от лавандула се получава чрез парна дестилация на растението.

Лавандулата има много специфичен мирис и трудно може да бъде сбъркана от веднъж усетилите аромата ѝ. Тя има успокояващ аромат, поради което тя се използва от хората, когато са нервни или по-активни. Освен това тя може да се открие из целия свят.

За добър сън

Обикновено на хората имащи проблеми със сънят им се препоръчва да използват лавандулово масло и дори се изработват лавандулови възглавнички за по-дълбок и по-добър сън.

При болно гърло

Ако страдате от възпалено гърло, лавандулата е идеална за лечението му.

 

   

0 коментарa

Виж още