Шанс за втори живот за Бузлуджа 

Шанс за втори живот за Бузлуджа 

Паметникът има шанс за втори живот. Към момента има четири варианта за реставрацията му, но с най- голяма полза за идните поколения е превръщането му в Монумент на времето.
Арх. Дора Иванова е автор на идеята за консервацията на Паметника на социалистическата идея. 
Снощи пред казанлъчани арх. Иванова, изложи своите мотиви за обновление на паметника, според нея шансът да се съхрани запазеното през десетилетията архитектурно богатство е обявяването на Паметника, за паметник на културата. Така държавата, други организации и общини биха могли да кандидатстват по ОП „ Региони в растеж", ОС 6 за Регионален туризъм, по която ще бъдат разпределена сумата от 85 млн. евро.
За грубото съхраняване и консервиране на паметника, според изчисления на арх. Иванова ще са нужни близо 2,5 млн. лева, при това с уговорката, че конструкцията на паметника не се нуждае от допълнително укрепване и допълни, че паметника на Бузлуджа е „част от неразкрития потенциал на Казанлък - град, богат на културно-историческо наследство".
Амбициозният проект „Бузлуджа - паметта на времето", би могъл да генерира минимум 500 хиляди лева на година и то само от билети за посещения на паметника. Възпитаничката на Берлинския технически университет добави, че при вход от 6 лева за възрастни и от 2 лева за ученици и студенти, това биха могли да бъдат доста добри приходи за областта.
35 годишнината от откриването на монумента на Бузлуджа, стана повод за представянето на грандиозните чествания на днешния ден. 
При тържествата през 1981 г. присъства целият партиен и държавен елит на България. Строежът на известният и под наименованието Чинията, продължава 8 години, като за това са събрани 16 млн. лева дарения от продажбата на пощенски марки и самооблагане от българския народ и 9 млн. лева от тогавашната българска държава.
На откриването на експозицията кметът на Казанлък - Галина Стоянова, заяви, че „Бузлуджа не е идеология, а памет“ и допълни, че с голяма гордост би завела един ден внуците си на това място носещо духа на отминалите дни. 
След Казанлък, в НДК в столицата, на 15 септември проектът за преустройството на паметника Бузлуджа ще бъде представен пред столичната общественост, във форум за история и изкуство.

 

Източник: dariknews.bg
 

   

0 коментарa

Виж още