Шимон Перес в изкуствена кома - получил удар

Шимон Перес в изкуствена кома - получил удар

Перес е един от последните живи основатели на днешната държава Израел.

Бившият президент на Израел е бил приет по спешност в болница край Тел Авив. Перес е получил инсулт, информира местното издание „Хаарец“. Медиците съобщават, че към настоящият момент състоянието на Шимон Перес е сериозно, но стабилно, пише vesti.bg.

Лекуващият екип от болницата „Шиба“ в Тел Авив заявяват, че засега не се налага операция.

Първоначално постъпилата информация подадена от офиса на Перес бе, че е получил лек удар, но по-късно стана ясно, че състоянието му е доста по-тежко от първоначално установеното и има масивен мозъчен кръвоизлив. С оглед на състоянието му и за провеждането на по-нататъшни изследвания и лечение, медиците са преценили, че 93-годишният Перес, трябва да бъде поставен в изкуствена кома. В момента той е в интензивното отделение на болницата, а стаята му се охранява от полицията.

Бенямин Нетаняху премиер на Израел е провел телефонен разговор с директора на болницата, искайки да го държи в течение за състоянието на Перес.

По-рано през 2016 година, Перес претърпя лек сърдечен удар, а само преди седмица му беше поставен пейсмейкър. Късно снощи той пристигнал в болницата в пълно съзнание и се е оплакал, че изпитва силна болка.

През годините, Шимон Перес е заемал най-висшите държавни позиции в Израел и играе ключова роля през по-голямата част от историята на държавата, отбелязва „Ню Йорк Таймс“. Той е един от лидерите, които през 1948 г. са помогнали за основаването на Израел.

Шимон Перес заема поста премиер на страната си цели два пъти. Първият в периода 1984 г. – 1986 г., а вторият веднага след убийството на Ицхак Рабин през 1995 г.

Заедно с Ясер Арафат и Ицхак Рабин, през 1994 г. поделя Нобелова награда за мир за активния му принос в създаването на договорите от Осло, подписани през 1993 г.

През периода от 2007 г. до 2014 г. Перес става президент на Израел, по-церемониален пост.

   

0 коментарa

Виж още