Шипка- това значи България! Шипка- това значи величие и героизъм!

Шипка- това значи България! Шипка- това значи величие и героизъм!

Днес е един велик ден! Ден за почит, гордост и преклонение! Думи, които вече рядко чуваме и, за съжаление, вече не разбираме.

Днес се навършват 139 години от великата Шипченска епопея!

Вероятно вече малцина си спомнят за фактите, съпътстващи жестоките боеве за Шипченския проход. Децата ни просто знаят, че там, на Шипка, има паметник. Нека променим това и да  всички да отдадем дължимото на нашите предци. Нима тяхната саможертва и героизъм са били напразни?!?

За да изплува историята отново след толкова години, днес на паметния връх ще се състои възстановка на ключови събития от Епопеята август 1877г, като главен инициатор и изпълнител на грандиозното събитие е Национално дружество „Традиция”.

Днес ентусиастите и родолюбците от това дружество ще направят всичко възможно да накарат гостите да се докоснат до обстановката и емоцията от лятото на 1877. Децата ще научат повече за българската история и събитията на Шипка от август 1877г, ще има фотографско ателие до барелефите под паметника. От „Традиция“ ще приготвят истински войнишки борш във военно- полева кухня, информират от Блиц.

За да можем да осъзнаем огромното значение на победата при Шипка и почти шизофреничния героизъм, който са проявили бранителите на прохода, ще е необходимо съвсем накратко да си припомним няколко неоспорими факта.

На 21 август започват едни от най- кървавите, героични и самоотвержени сражения в Руско- Турската война 1877/1878г, с които може да се мери само Плевенската епопея- две ключови за войната и Европа събития.

Срещу почти 40 000-та елитна армия на Сюлейман паша се изправят около 7000 руски войници и български опълченци. Сюлейман е превзел, плячкосал и сравнил със земята Стара Загора и се е насочил към Шипченския проход, за да може да събере войската си с войската на Осман паша, който се опитва да превземе Плевен. Ако това било допуснато да се случи, руските войски щели да претърпят пълен крах, да бъдат изтласкани отвъд Дунав  и всичко да остане на стартова позиция.

Този факт е бил добре известен на защитниците на Шипка. Затова пред тях единствената алтернатива е победата.

В началото турците смятат, че отбраната на върха е някаква бутафория, заради малочислените формирования. Но Столетов и Гурко не мислят така. Те знаят, че под тяхно командване са истински воини, които няма да отстъпят за нищо на света.

Истински ужас преживяват турските войски, когато българите и руснаците, останали почти наполовина като брой и без боеприпаси започват да отбраняват позициите си, хвърляйки камъни, дървета и тела на загинали.

Българите от Габрово и Казанлък помагат на бойците с храна, вода и жива сила.

След всичко казано дотук, можем само да добавим паническия бяг на Сюлеймановите войници, които в един момент помислил, че срещу тях не стоят хора, защото били „безсмъртни“.

Тази победа води след себе си падането на армията на Осман паша край Плевен и изхода от войната.

Можем да говорим още много за Шипка и за България. Днес, обаче е достатъчно да заведете децата си на върха и тихичко да им разкажете за ужаса, смъртта и безсилието, които са тегнели над него и как българите и руснаците са променили това, както хода на историческите събития в цяла Европа.

Поклон!  

   

0 коментарa

Виж още