ШОКИРАЩА СТАТИСТИКА - Рекорден брой изгорели локомотиви

ШОКИРАЩА СТАТИСТИКА - Рекорден брой изгорели локомотиви

24 локомотива на БДЖ са се самозапалили по време на движение от 1 януари до 2 август тази година. Данните са от  официална справка на Дирекция "Звено за разследване на произшествия във въздушния, водния и железопътния транспорт" към Министерството на транспорта. Това означава, че по един локомотив гори седмично. Това са само случаите, разследвани от звеното, а самите пожари са в пъти повече, заяви експерт по жп безопасността. Гласност се дава предимно на запалванията на машините, теглещи пътнически композиции, тъй като самите пътници звънят на кого ли не - от тел. 112 до медиите. Не повече от 10% от пожарите на локомотиви на товарни влакове стават известни, тъй като в 90% от случаите машинистите успяват  с подръчни средства да изгасят огъня.

Три са изгорелите локомотиви през студените месеци януари и февруари, сочи справката на звеното. През април пожарите в локомотиви на "Холдинг БДЖ" са 7, а през юли - 5. През май и юни по два, а само на 2 август са се самозапалили по време на движение две машини.

Между 8 и 15 композиции средно на ден не са в състояние да тръгнат от гарите заради липса на локомотиви, заявиха жп диспечери. Според спедиторите, загубите на БДЖ от изпуснати товари поради липса на локомотиви са огромни.

Именно заради недостатъчно локомотиви от 27 юли БДЖ въведе временни промени в Графика за движение на влаковете със срок на действие до 15 септември. По редица маршрути, като Долна махала - Хисар, Берковица - Бойчиновци и др. пътниците на БДЖ се возят само с автобуси. Голяма част от пътническия трафик между Бургас и Сливен, София и Карлово, Пловдив и Карлово и др. направления също се обслужва от автобуси. От холдинга обещават да ремонтират част от локомотивите и да възстановят редовния график на влаковете от 15 септември, но това няма да бъде възможно, коментираха жп експерти. Основният проблем е , че никой не иска да ремонтира машините, тъй като БДЖ не плаща за това. Русенското предприятие "Експрес сервиз" категорично отказва да ремонтира локомотиви на БДЖ, тъй като държавният превозвач не плаща, а смесената компания "БДЖ Кончар" дори вече води дела срещу холдинга за неплатен ремонт на 10 машини, Серия 46.Това са причините БДЖ да се опитва да позакърпи локомотивите в собствените си депа.

Затова е невъзможно голяма част от временно спрените поради липса на локомотиви пътнически влакове да потеглят от 15 септември, както бе обявено, а автобуси ще продължат да превозват пасажери на БДЖ и след това.

   

0 коментарa

Виж още