Шокиращи разкрития за цените по морето!

Шокиращи разкрития за цените по морето!

На някои плажове чадър и шезлонг са на цената на нощувка в хотелска стая, което е нелепо. Това обясни във Варна министърът на туризма Николинка Ангелкова на среща с концесионери и наематели, с които обсъди предстоящите промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Според поправките плажовете ще бъдат групирани в четири основни нива, а после на подгрупи и отделни класове, като от това ще зависи преценяването на нужните такси.

Заложените базови цени за чадър и шезлонг ще бъдат по 2 лева за населените места до 10 000 души, по 3 лева за по-големите и по 4 лева за курортите. Кандидатите могат да дават по-ниски или по-високи оферти от тези цени, като този компонент ще е с 40 % тежест при оценяването им.Ако се промени предложената цена договорът с концесионера ще бъде прекратяван, предупреди министърът.

Според нея на ивиците с по-евтини чадъри и шезлонги платената зона би трябвало да е по-голяма. Заради ниските цени наемателите няма да имат мотив да инвестират в подмяна на съоръженията, изказаха се част от присъстващите на среща.Те пожелаха от министъра създаването на плажна полиция, понеже много често пияни отпочиващите влизали в свади със спасителите. Групирането на плажовете ще провокира интереса на концесионерите и към по-малките ивици, смята Ангелкова. През настоящия сезон от общо 234 плажа едва 55 са отдадени на концесия, а под наем – 82. За първите шест месеца на годината Варненска област е била дестинация за 310 000 туристи, а Добричка - от близо 100 000. Общите приходи от техните нощувки надхвърлят 81 млн. лв.

   

0 коментарa

Виж още