Ще изчезнат ли от картата на Италия разрушените след труса градове?

Ще изчезнат ли от картата на Италия разрушените след труса градове?

Точно три дни след опустушителното земетресение от изпратени есемеси Службата за гражданска защита в Италия вече е събрала над 6 млн. евро за възстановяването на разрушените градове в страната.

Оцелелите жители на градовете Аматриче, Акумоли и няколко други градчета земетресението в Италия едва не заличи напълно, няма да изчезнат от картата на света, това обещаха стотиците оцелели.

Кметът на Амариче подкрепи своите съграждани и заяви, че иска да възстанови градът и да върне предишното му великолепие.

В деня на земетресението, което причини смъртта на най-малко 290 човека и разруши стотици жилищни и други сгради в няколко области на Централна Италия, единният номер за всички мобилни оператори бе обявен на 24 август.

От гражданска защита обявиха че са събрали достатъчно дарения във вид на хранителни продукти и вещи от първа необходимост за пострадалите и , че събраната хуманитарна помощ е достатъчна, и апелира към гражданите за финансова подкрепа за останалите без покрив хора. Освен държавните органи с набирането на средства за пострадалите се занимават и неправителствени организации, а също и медиите, както и радио и телевизионни станции.

Културата в Италия също подава ръка на нуждаещите се, всички неделните приходи от държавните музеи в страната ще бъдат дарени за възстановителните работи в засегнатите райони, съобщи "Би Би Си".

Дарио Франческини - министърът на културата уточни, че цели 293 са културните забележителности в засегнатия регион, голяма част от които църкви и призова италианците да посетят в неделя музеите и археологическите обекти "в знак на солидарност" с жертвите от земетресението.

В сряда (24 август) през нощта, мощното земетресение, което почти заличи някои италиански градове, разтресе централната част на страната с магнитуд 6,2 по Рихтер. Най-силно засегнати от труса бяха градовете Акумоли, Аматриче, Поста и Арката дел Тронто. Жертвите на природното бедствие вече са над  290, а повече от 300 души бяха тежко ранени. Над 5400 души участват в ликвидирането на последиците от бедствието. Сред тях има над 1000 полицаи, 1060 пожарникари, 400 военни и над 3000 доброволци.

 

Източник: vesti.bg

   

0 коментарa

Виж още