Ще има ли развитие по случая със скандалните ваксини?

Ще има ли развитие по случая със скандалните ваксини?

Днес правителството ще даде показания по случая с ваксините. По информация, всички министри ще бъдат призовани на разпит. 

По-рано днес стана ясно, че още в края на месец септември прокурорите са планирали повдигане на обвинение на министъра в оставка Петър Москов, както и на неговия заместник Адам Персенки. Решението да го отложат във времето и да се задействат след изборите за президент на страната. Това посочи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова в предаването "Тази сутрин" по БТВ. 

Тя беше категорична, че не са предвиждали подобно развитие на събитията след кампанията и по- конкретно подаване на оставката на настоящото правителство. И допълни, че още миналата година прокуратурата е била сезирана, а досъдебно производство е образувано през месец април т.г. Във времето от април до септември са били събирани доказателства.

Арнаудова посочи, че до момента има общо три повдигнати обвинения на министъра в оставка - Петър Москов, а две от тях са по служба. 

Както вчера Новини Стара Загора писа, прокуратурата разпита Москов заради скандалът около ваксините "Еувакс" и "Пентаксим", забранени за употреба от ЕС и доставени от Турция. Относно плащането на ДДС за ваксините, НАП е категорична, че министерството дължи ДДС.

От прокуратурата смятат, Москов е в нарушение на служебните си задължения, като не е изпълнил нито едно от условията, за да получи разрешение от ИАЛ.

Арнаудова казва, че нямат доказателства за вредата от ваксината „Пентаксим“, но няма да бъде допуснато „Еувакс“ да се разпространи в страната.

Стана ясно, че цялото правителство ще даде показания по случая с ваксините. Всички министри ще бъдат призовани на разпит.

По повод ваксините и реформата с пръстовите отпечатъци, в гостуване на БТВ, тримата бивши министри по здравеопазване разкритикуваха решенията на Москов. Според тях министърът на здравеопазването в оставка, трябвало да се поинтересува за законосъобразността на действията си, преди да внесе доклад към МС.  

Като действащ лекар в предаването Константинов обясни, че системата е „щуротия”. 
„Разкарваме бременните един път да се събличат за преглед, след това да се обличат, след това да ходят да се чекират и да идват друго да им правим”, изреди той.

 

   

0 коментарa

Виж още