Ще пусне ли бежанците Турция?

Ще пусне ли бежанците Турция?

Турция ще откаже да приложи спогодбата за реадмисия с ЕС, насочена за прекратяване на наплива на нелегални, ако на турците не бъде дадена възможността за безвизово пътуване в ЕС, както бе обещано. Това каза днес турският министър за ЕС Йомер Челик.

На пресконференция с намиращия се в Анкара еврокомисар по вътрешните работи, миграцията и гражданството Димитрис Аврамопулос Челик каза още, че Турция изпълнява своите по спогодбата с Брюксел, подписана през март.

Междувременно председателят на Европейския парламент Мартин Шулц пристига днес в Анкара.  Шулц е един от най-уважаваните представители на ЕС, който посещава Турция, след като отношенията между Анкара и Брюксел се нажежиха допълнително след опита за метеж.

Турските официални представители отправят критика към европейските си колеги за това, че не са посетили страната след осуетения опит за преврат на 15 юли.

Посещението ми има за цел да изрази почит към всички турски граждани, които смело излязоха на улиците, за да защитят демокрацията в страната, каза Шулц преди визитата, визирайки нощта на преврата.

Очаква се председателят на Европейския парламент да се срещне с президента Реджеп Тайип Ердоган, с премиера Бинали Йълдъръм, с външния министър Мевлют Чавушоглу и с представители на четирите парламентарни групи в турския парламент.

Ресорните представители на ЕС веднага отправиха критика към опита за преврат, но оттогава изразяват безпокойство заради чистките, предприети от турските власти, които доведоха до задържане на хиляди хора в  армията, държавната администрация, правосъдието и медиите. Чистките са насочени срещу предполагаеми привърженици на живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, когото Анкара определи за организатор на опита за метеж.

Тези развития нажежиха отношенията между ЕС и кандидатката за членство Турция, която същевременно играе ключова роля за спиране на бежанския поток към Европа по силата на спогодба, сключена през март.

Аз имам за цел също да поставя отново политическия диалог на правилна основа, каза още Шулц. Той заяви, че Турция е стратегически партньор на ЕС.

   

0 коментарa

Виж още