Японски вулкан бълва пепел (ВИДЕО)

Японски вулкан бълва пепел (ВИДЕО)

Хората от подножието на планината Асо в Япония почистват след вулканично изригване, в следствие на което, няколко тона пепел се изсипаха върху техните домовете и по улиците.

В резултат на изригването, японската агенция по метеорология предупреди, че има вероятност да последва и второ изригване. Никой не е съобщава за ранени или пострадали хора. Сигналът за вулканичната дейност е повишен до трето ниво.

Любителски кадри показват искри, избухващи едновременно от няколко места от върха на планината, както и гъста пепел, която вулкана изстрелва в небето.

Изглед от въздуха показва, вулканична пепел около вулканичният кратер на връх Асо в Асо, югозападна Япония.

"Възможността, да станем свидетели на по-голямо изригване, е малка, но не изключваме вероятността да се осъществи изригване със същият мащаб," заяви на пресконференция, директора на агенцията по Вулканичният отдел, Макото Сайто.

Според агенцията, взривът от кратера на планината, е първият от 36 години насам. Сателитните наблюдения показват, че димът се е извисил на над 10 км във въздуха.

Премиерът Шиндзо Абе каза в събота, че правителството ще реагира на бедствието. "Ние ще вземем необходимите мерки и ще направим всичко възможно, за да опазим живота на хората, който е нашият най-голям приоритет," каза той.

 

Местните хора почистват огромно количество пепел, която се сипе върху сградите, улиците и автомобилите. Електрическата централа Кюшу, съобщи, че близо 30 000 домове нямат електричество в резултат на изригването.  За щастие изригването, не е повлияло на работата на ядрената централа в Сендай, която се намира на около 160 км южно от вулкана.

Връх Асо се намира в южната част на японският остров, която е популярна дестинация сред туристите. Това е втората по височина планина в Япония. Още през септември миналата година, планината започна да бълва пепел. По този повод, облачета дим достигнаха на близо два километра във въздуха. Това накара властите да евакуират туристите, но отново никой не пострада.

През септември 2014 г. страната претърпя най-голямата си вулканична катастрофа от близо 90 години, когато връх Онтаке избухна, убивайки 63-ма души.

   

0 коментарa

Виж още