1-ви декември: Светът отбелязва Световния ден за борбата с ХИВ!

1-ви декември: Светът отбелязва Световния ден за борбата с ХИВ!

Днес светът отбелязва датата 1 декември, която е отбелязана като Световен ден за борба с ХИВ и СПИН.

В навечерието на деня, УНИЦЕФ разпространи последните данни за най-новите случаи на заразени с вируса ХИВ. По данни, публикувани от тях, сред подрастващите може да се увеличат случаите на заразени с ХИВ вируса със 60 на сто и така да достигнат до 400 хил. случая годишно към 2030г. Този "сценарий" е възможен, в случай, че не се ускорят темповете, с които тази група влияе на населението.  

Припомняме, че за изминалата 2015-та година, са регистрирани около 250 хил.случая на заразени млади хора, които са на възраст между 15-19 години, ала тенденцията е за сериозно увеличаване. 

СПИН е една от основните причини за смъртността сред младежите. Само през 2015-та година, болестта са починали 41 хил. подрастващи. 

В Стара Загора днес ще отбележат световния ден за борба срещу СПИН с хоро. Инициативата се нарича "На хоро се хвани- HIV така не се лови!".  Това съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора.

Антиспин кампанията е организирана от клуб "Зараза", Асоциацията на лекарите медици - Стара Загора, Регионалната здравна инспекция и Община Стара Загора.


Днес, от 12.00 до 14.00 часа, на площада пред сградата на Общината, организатори, партньори, доброволци и симпатизанти ще се "хванат на хоро". Идеята на организаторите е, под звуците на българската музика, да присъединят Стара Загора към световните инициативи.Те отправят покана към всички любители на народните танци да участват в събитието.


В 14.00 часа хорото ще завърши под формата на панделка - символ на солидарност към хората, живеещи с ХИВ и обединените усилията на общностите в общата борба срещу болестта. Озвучаването е осигурено с любезното съдействие на Extreme Attack и DJ Venci Vasilev. 


По време на кампанията пред общината ще бъде ситуиран и мобилен кабинет за безплатно и анонимно изследване за HIV/СПИН на Регионална здравна инспекция, в който всеки желаещ ще може да провери своя HIV-статус.


От 15.30 до 17.30 часа, доброволците от клуб „Зараза“ и АСМБ-Стара Загора ще информират и мотивират младите хора от общежитието на ДИПКУ, ул. „Мусала“ №32 да проверят своя HIV-статус, а от 17.30 до 19.30 часа, мобилният кабинет на РЗИ ще е разположен пред общежитието на ул. „Армейска“ №16.

   

0 коментарa

Виж още