10 птици отново ще живеят на свобода, след като екоминистърът Ивелина Василева помогна да ги опръстенят

10 птици отново ще живеят на свобода, след като екоминистърът Ивелина Василева помогна да ги опръстенят

Най-малкият вид соколи живеещи на територията на страната ни -  белошипите ветрушки, отново гнездят в българската природа. За съжаление, броят на свободните екземпляри е изключително малък, поради което фигурират в "Червената книга" на застрашените видове.

            Проведена беше съвместна среща между Спасителния център за диви животни в Стара Загора - "Зелени Балкани" и Ивелина Василева - министъра на околната среда и водите. Екоминистър Василева взе лично участие в опръстеняването на 10 птици, които до настоящият момент са били отглеждани в центъра за диви животни и на които тепърва предстои да разперят свободно криле из полите на Сакар планина. Белошипите ветрушки ще бъдат пуснати около село Лефка свиленградско. Там, за да помогнат на соколите да се адаптират по-лесно и по-бързо към живота на свобода, предварително е направена волиера.

            По информация на Спасителния център - "Зелени Балкани" в Стара Загора, птиците са престанали да обитават българската територия в средата на миналият век, но центъра за диви животни и испански екозащитници разработват през 2012 г. проект за възстановяването на белошипите ветрушки у нас. Първоначално в страната ни, от Испания са внесени 40 птици от този вид, към настоящият момент броят на белошипи ветрушки, които гнездят вече е приблизително 300 птици. Популацията им не спира да нараства и през 2016 г. в Спасителният център за диви животни в Стара Загора - "Зелени Балкани" на бял свят са дошли още 100 птици. Те са излюпени в центъра и до сега не са живели самостоятелно. Екозащитниците ще пуснат 61 сокола, като ще следят за развитието и адаптацията им.

            До края на този проект остава още само една година, но имайки предвид добрите резултати които са постигнати към днешна дата, природозащитниците се надяват, че той ще бъде  продължен и занапред.

 

Източник: 24chasa.bg

   

0 коментарa

Виж още