12 декември- ден на национален траур

12 декември-  ден на национален траур

Днешния ден бе обявен за ден на всеобщ национален траур за жертвите от Хитрино, Шуменско, с решение на Министерския съвет, информира Фокус нюз.

В памет на загиналите при зверската експлозия в събота флаговете на държавните институции ще бъдат спуснати наполовина. Правителството изрази съболезнованията си на близките и роднините на загиналите.

Стана известно, че днес в 12ч. ще бъде проведено извънредно заседание на Министерския съвет. Основната причина за заседанието е да бъдат взети адекватни решения за мерки, които ще помогнат за бързо справяне в последиците от фаталния инцидент на железопътната гара в с. Хитрино.

Припомняме, че в събота сутринта при навлизане в гара Хитрино, товарен влак, превозващ 26 цистерни с газ, дерайлира и една цистерна се взриви. По- голямата част от селото е разрушено, има 8 загинали и десетки ранени. Хората от селото няма къде да живеят. За момента са настанени при роднини, в домове на доброволци, в приюти.

Ранените са хоспитализирани в болниците в Шумен и Варна. Всички са объркани и отчаяни. Все още не могат да осъзнаят какво им се е случило.

Продължава прехвърлянето на газта в мобилни цистерни, за да се разчисти района. Забавянето е причинено от появата на теч в две от цистерните.

Хора и организации от цялата страна помагат с каквото могат на останалите без дом и покъщнина. Трагедията е неописуема.

   

0 коментарa

Виж още