120 майстори ще вземат участие в Международния панаир на традиционните занаяти

120 майстори ще вземат участие в Международния панаир на традиционните занаяти

В 14-тото издание на Международния панаир на традиционните занаяти, който по традиция ще се състои в дните между 2 и 6 септември в етнографския музей на открито "Етър", ще вземат участие повече от 120 майстори от България и от чужбина, пише БТА.

Светла Димитрова - директор на музея съобщи, че наред с българските занаятчии ще бъдат и майстори от Алжир, Беларус, Македония, Сърбия, Судан, Русия и Украйна.

Проявата е под патронажа на председателя на Народното събрание Цецка Цачева, организатори на събитието са Министерството на културата, Община Габрово, както и музеят "Етър".

За всички желаещи да посетят международния панаир е важно да знаят, че официалното му откриване ще бъде на 3 септември /събота/, от 11.30 часа. Ден по-рано, на 2 септември /петък/ започват съпътстващите прояви - научната конференция за традициите в занаятите и откриването на изложби.

Директорът Светла Димитрова, посочи, че международният панаир на традиционните занаяти в "Етър" е музеен продукт, неговата цел не е единствено за забавление на посетителите, което определено го отличава от останалите събития, организирани в другите региони. Димитрова коментира, че няма да бъдат допускани занаяти, които не са съобразени с традицията.

Изискванията за изключително стриктни, всеки предмет трябва да бъде изработен според технологиите от миналото и от материала, характерен за дадената епоха.

В надпревара, ще вземат участват деветима майстори от България, Холандия, Румъния и Украйна.

Тази година майсторите ще се съревновават в дисциплината "Тъкане на колани "на кори". През 2014 година този занаят е обявен за един от шедьоврите на нематериално културно наследство на България.

На 5 септември /понеделник/ ще бъдат обявени резултатите от състезанието по време на традиционната "Вечер на майстора“, а на победителят ще бъде връчена Голямата награда "Сребърна хлопка, както и правото да направи самостоятелна изложба-базар в музея "Етър" през следващата година.

На панаира тази година акцента ще е върху тъкачеството, като майстори-занаятчии ще представят различни техники.

   

0 коментарa

Виж още