131 години от Съединението на България чества Стара Загора

131 години от Съединението на България чества Стара Загора

Днес старозагорци честваха 131 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Тържествения ритуал, бе организиран от Община Стара Загора.

В местния  парк „Пети октомври“ събитието почетоха областният управител Георги Ранов, председателят на ОБщинския съвет Емил Христов, зам.-кметовете на Общината Йордан Николов и Иванка Сотирова, общественици, както и много граждани. В ритуала взеха участие: знаменна група от Втора бригада, почетния караул и духовият оркестър, пише stzagora.net.

Полк. Манол Манолов - началник-щабът на Втора Тунджанска механизирана бригада, изнесе тържествено слово за историческото значение на Съединението.

Пред събралото се множество Манолов разказа за значимостта на датата 6 септември 1885 г. През юни 1878 г. изстрадалият народ на България отхвърли една несправедливост, наложена от Великите сили.

На този ден в Стара Загора тогавашният областен управител Атанас Илиев,заедно с командирът на старозагорската дружина кап. Стоянов и други изявени общественици от града, след пристигане на телеграма от Пловдив със съобщение за обявяване на Съединението, излизат на централният площад и съобщават на обществеността радостната вест.

Съединението е определило съдбата на страната ни за години напред и дало ценен урок на Великите сили, състоящ се в това, че колкото и да са силни, е необходимо да се съобразяват с малките народи, които желаят своята свобода, независимост и обединение.

„Длъжни сме пред бъдещите поколения да помним примера на предците си, които загърбиха своите различия и се вдигнаха като един в името на националния идеал“ – каза в още в разпалената си реч полк. Манолов.

Институциите в града: Община Стара Загора, Общинския съвет, Старозагорския гарнизон, политически партии и признателното старозагорско гражданство, поднесоха венци и цветя пред паметника на защитниците на града.

След което празничната програма продължи с Песенния празник „Средногорско ехо“ на Туристическо дружество „Сърнена гора“ и изпълнения на хор „Библиофония“.

Днес, в старозагорска община, празник имат селата Сладък кладенец, Пряпорец и Малко Кадиево.

 

   

0 коментарa

Виж още