14 февруари -Денят на св.Валентин: Любовта не е да си намериш някой, с когото да живееш, а някой, без когото не можеш да живееш.

14 февруари -Денят на св.Валентин: Любовта не е да си намериш някой, с когото да живееш, а някой, без когото не можеш да живееш.

Днес е празникът на влюбените - Свети Валентин! Името на празника идва от един от тримата християнски мъченици, наречени Валентин, живели през 3 век. Единият е римски свещеник — понесъл мъченичество през втората половина на 3 век и погребан на пътя Виа Фламиния, вторият - епископът на Интермамна (днешен Терни) — също понесъл мъченичество през втората половина на 3 век и третият - мъченик в Африка, за когото не се знае почти нищо друго . Интересното е, че и свети Валентин и свети Трифон са живели почти по едно и също време. Свети Трифон и свети Валентин са били и лечители и двамата претърпяват мъченическа смърт. И двамата живеят около 255 година. Твърде е вероятно двамата светци да са една и съща личност. Най-популярната история е следната: Валентин е бил свещеник и лекар и е живял по времето на император Клавдий Втори. Тъй като той е водил много войни, е бил затруднен в набирането на войници. Причината според императора е била любовта на мъжете към съпругите си и привързаността им към семействата. Затова Клавдий Втори забранил годежите и сватбите. Валентин обаче тайно ги венчавал. Веднъж при него дошъл надзирател от затвора и го помолил да излекува сляпата му дъщеря. Валентин знаел, че тя не може да бъде излекувана, но въпреки всичко дал един мехлем за очите й. Минали седмици, промяна нямало, но бащата и девойката вярвали, че ще се излекува и продължавали да използуват мехлема. Един ден римските войници нахлули в дома на Валентин и го арестували заради религиозните му убеждения. Надзирателят успял само да му даде хартия и мастило. Валентин написал прощално любовно писмо до девойката, предал го на надзирателя и след часове го екзекутирали. Девойката разгърнала писмото, в което имало един жълт минзухар и пишело: „От твоя Валентин”. И в момента станало чудото – девойката прогледнала. Това се случило на 14 февруари. От тогава влюбените така подписват писмата си, като смятат, че получателят трябва сам да се досети от кого е валентинката. Тази дата през 496г. е обявена от римският папа Геласиус за ден на Свети Валентин.

   

0 коментарa

Виж още