15 Август - Успение на Пресвета Богородица

15 Август - Успение на Пресвета Богородица

На днешния ден църква почита Успението на Пресвета Богородица. Това  е един от 12-те големи християнски празници през годината. И православни и католици честват този свят ден.

Светото писание гласи, че това е денят, в който Божията майка Пресветата Дева Мария, напуска земния си живот на 64-годишна възраст и отива при сина си Исус Христос.

Божият Пратеник Архангел Гавраил й съобщава три дни преди смъртта, че Бог е пожелал да я прибере при себе си в своето небесно царство, за да царува вечно заедно с него. Последното желание на Дева Мария било да види Светите апостоли заедно. По чуден начин те се пренасят пред вратите на дома й в Йерусалим.

На 15 август сам синът ѝ Исус Христос, обкръжен от ангелски ликове и светци, слиза от небесата за да вземе душата на майка си Света Богородица. Погребват светицата в една пещера край Гетсимания и затварят входа с камък. Няколко дни след погребението ѝ в пещерата пристигнал закъснелият апостол Тома, за да се поклони пред светицата, но отваряйки намират само плащеницата й.

Когато станали от трапезата, апостолите чули чудно ангелско пеене и видели в облаците ликът на пречистата Божия майка, обкръжена от ангели. Дева Мария им казва: "Радвайте се, защото съм с вас през всичките дни". Именно в памет на това божествено явяване пред апостолите, църквата определя на денят 15 август да се отслужва тържествена литургия и да се прави "въздигане на хляба".

Празникът е наречен Голяма Богородица, защото на този ден Дева Мария се възкачва в небесното царство на синът си, за разлика от Малката Богородица, когато се чества рождението на Христовата майка. След тържествена литургия в църквата, на днешният ден по традиция се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите близки.

На този ден вярващите и почитащите светицата правят родови срещи, свързани с жертвоприношение – курбан за здраве, за живот, за плодородна година, против премеждия и болести.

Ястията които се поднасят на трапезата днес са погача, пилешко месо, варено жито, царевица и тиква. Непременно се ядат диня и грозде.

На 15 август празнуват всички, които носят името Мария, Mариянa, Mариaнa, Мариан, Мариян, Mариo и Деспинa.

   

0 коментарa

Виж още