15 години от атентата на 11 септември в САЩ

15 години от атентата на 11 септември в САЩ

На днешната дата се навършват точно 15 години от атентатите на 11 септември 2001 година в САЩ, които отнеха живота на над 3000 души. Терористите отвлякоха и разбиха четири пътнически самолета в кулите близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк, в Пентагона и в Пенсилвания.

Основната част от жертвите на атентата са цивилни лица, жители на над 90 държави. По време на инцидента живота си изгубиха и полицаи, огнеборци, както и други спасителни работници.Малко след кървавата атака, групировката Ал Кайда пое отговорността за случилото се, пише dariknews.bg.

В навечерието на годишнина Барак Обама - президентът на САЩ в своя реч заяви, че „терористите никога няма да победят САЩ. Американците никога няма да се поддадат на страха".

В седмичното си обръщение по радиото Обама, коментира, че след злополучната дата 11 септември, много неща в САЩ са се променили, но не и основните ценности на американските граждани.

Припомняме, че рано сутринта, на 11 септември 2001 година, четири пътнически самолета, излитащи от Източното крайбрежие на САЩ към Калифорния са били под контрола на общо 19 терористи. Два от тях се разбиха в кулите близнаци в Ню Йорк.

Сутринта в 8.46 часа местно време, петима терористи блъскат Полет 11 на „Американ Еърлайнс" Боинг 767-723 в северната част на Северната кула, малко по-късно в 9.03 часа други петима терористи блъскат Полет 175 на „Юнайтед Еърлайнс" Боинг 767-222 в Южната кула.

Същият ден от терористите бива отвлечен и трети пътнически самолет, който се блъска в седалището на Министерство на отбраната на САЩ във Вашингтон. А в 9.37 ч. Полет 77 на „Американ Еърлайнс" Боинг 757-223 е насочен към Пентагона в 9.37 часа, но така и не успява да достигне целта си, за която се смята, че е била сградата на Белият дом. В 10.03 часа самолета пада в поле в Югозападна Пенсилвания, причините за катастрофата така и не са установени.

Отговорността за кървавият атентат пое терористичната организация Ал Кайда, чиито лидер Осама бин Ладен първоначално отрича всякакво участие в атаките. Мотив за нападението е американската подкрепа за Израел, както и присъствието на американски военни сили в Саудитска Арабия.

   

0 коментарa

Виж още