150 хил. избиратели се очаква да гласуват днес в Стара Загора

150 хил. избиратели се очаква да гласуват днес в Стара Загора

Тази година, най-голямото предизвикателство пред българските гласоподаватели е машинното гласуване!

Общият брой на избирателите в Стара Загора e 150 000, от тях 1 435 ще гласуват за пръв път, тъй като през 2016 г. са навършили пълнолетие. В цялата област седем гласоподаватели са навършили 100 години. Най-възрастен сред тях е мъж, достигнал достолепната възраст от 103 години. Всички те могат да вземат участие в тазгодишните президентски избори, както и в националния референдум.

Теодора Крумова – председател на РИК, поясни, че определените от ЦИК секции в Стара Загора, са разположени в местните училища: „Ромен Ролан", „Иван Вазов" и ПМГ „Гео Милев".

Избирателите могат да пуснат своя вот и машинно. От Общината са предоставили апарати, посредством, които в 14 избирателни секции в Стара Загора, може да се гласува по новият начин. Всяка една от секционните комисии, в които ще бъде проведено експериментално машинно гласуване е обозначена със специален стикер. На входа, на съответната секция, се поставя подробно указание за употреба на машините. Подобно на малък банкомат, машините светят и показват всичко, което е необходимо, за да си пусне валиден вот по този начин.

Улеснени са и по-възрастните гласоподаватели. Височината на машината е подходяща и отговаря на нуждите. Таблото е с прилични размери и позволява да се прочете внимателно текста върху него. Помислено е и за леко недовиждащите, стига да не си забравят очилата за четене в къщи.

От ЦИК, разясниха, че модерният апарат прилича на неголяма затворена кутия. Веднага след като, бъде извършено гласуването, от нея с голяма радост излиза малка хартиена разпечатка на вота. Тя носи информация, за кого избирателя е дал своят глас. След това бележката се слага в специална урна, като в края на изборният ден, криптираната информация от нея се разшифрова и обработва. Звучи малко сложно, но от ЦИК обещават, че метода спестява време, а и дава повече възможности да обхване желащите да разнообразят гласоподаването си.

   

0 коментарa

Виж още