18 до 20 март: СОУ”Иван Вазов” ще бъде домакин на Среща на партньорите по Международен училищен проект, програма „Коменски”

18 до 20 март: СОУ”Иван Вазов” ще бъде домакин на Среща на партньорите по Международен училищен проект, програма „Коменски”

От 18 до 20 март СОУ”Иван Вазов” ще бъде домакин на Среща на партньорите по Международен училищен проект, програма „Коменски” към ЦРЧР, София. Проектът е двугодишен (2007-2009г.) и в него участват 4 държави – Италия (координатор), Испания, Турция и България (партньори). Темата е „Здравословно хранене”, участват ученици от 8, 9 и 10 клас – паралелки с усилено изучаване на английски език. Проведена бе анкета с учениците за здравословно хранене и здравословния начин на живот на базата, на която бяха изготвени диаграми. Учениците изработиха постери на английски език с пирамидата от полезни и вредни храни; вредните хранителни навици и последиците от тях; наднорменото тегло; вредата от нездравословните диети - булимия и анорексия. От нагледните материали беше направена изложба. Със съдействието на експерти от РИОКОЗ Стара Загора д-р Николова изнесе беседа на ученици от 9 клас, свързана с основните грешки, допускани при храненето. Раздадени им бяха нагледни материали /диплянки, постери, стикери/. На преминалите международни срещи в Италия, гр.Прато и Испания, гр.Малага участниците в проекта обсъдиха общото и различното в навиците на хранене на учениците и в начина им на живот . Организирани бяха кулинарни изложби с ястия от националната кухня от областта Тоскана (Италия) и Андалусия (Испания). На предстоящата среща на страните – партньори в Стара Загора домакин е СОУ „Иван Вазов”, а основната тема на разговор ще бъде „Хранене и спорт”. По тази тема бе извършено проучване сред учениците под формата на анкета на тема „Колко важен е спортът за мен”. Учениците отговаряха на въпросите: кои са спортните клубове в града, какъв е процентът ученици,които ги посещават, какви спортове тренират и др. След направеното обобщение бе изготвена презентация. Партньорите по проекта имат среща на 18 март в 10,00 ч. в Учителската стая на СОУ”Иван Вазов”. За тях е подготвена и кратка програма от учениците, след което предстои разглеждане на училището. В 11,30 ч. е работната среща в Професионална гимназия по облекло и хранене „Райна Княгиня”-Стара Загора с лекция по темата и изготвяне на кулинарна изложба. В програмата са още: посещение на завод „Загорка” и завод за безалкохолни напитки; Институт на розата в гр.Казанлък, посещение в РИОКОЗ с лекции на д-р Канева и д-р Николова на тема „Хранене и наднормено тегло”, посещение на исторически забележителности в Стара Загора, Казанлък и с.Шипка. В първия ден /18 март/ вечерта в Младежки дом ще има концерт на Фолкорен състав „Боилите” при СОУ”Иван Вазов”.

   

0 коментарa

Виж още