26 са напълно разрушените сгради в Хитрино

26 са напълно разрушените сгради в Хитрино

След направения оглед от компетентните органи е ясно, че 26 от сградите в с. Хитрино трябва да се Възстановяването на ЖП инфракструктурата ще е за около 1.5 милиона лв, информират от ДИР.БГ.

Финансовият министър Горанов каза, че освен ЖП инфракструктурата, разрушените жилища на хората от Хитрино трябва да бъдат построени наново.

Зорница Русинова, министърът на труда и социалната политика в оставка, увери, че след обезопасяване на района на инцидента 100 души от програмите за заетост ще разчистят всичко.

Вече са одобрени 10 милиона лв допълнителни разходи от бюджета. Това бе решено на днешното извънредно заседание на парламента. По сметката на с. Хитрино ще бъдат приведени още 5 милона лв.

Тези 5 милиона лв. не са предварително разпределеи. Разходите ще се съобразят с нуждите на всяко едно от пострадалите домакинства.

Томислав Дончев, вицепремиер в оставка, каза, че без значение кой е виновен за ситуацията, хората трябва да получат обезщетение за случилото се, докато се търси виносникът.

Той казва, че със сигурност държавното имущество е застраховано, но няма как да се чакат дългите съдебни процедури. Необходимо да се действа бързо и адекватно в случая.

След стабилизирането на положението ще се търсят по законов ред застрахователни суми и обезщетения. В момента важно е времето.

Бойко Борисов, премиерът в оставка заяви, че този проблем е обсъден подробно с ЕК и се очаква публично изявление от Брюксел. Очаква се да бъде дадена зелена светлина на средствата от програмите "Транспорт" и тази за развитие на селските райони, да бъдат пренасочени за възстановяване на инфраструктурата на района.

 

   

0 коментарa

Виж още