32 жертви след бомбардировка на хуманитарен конвой край Алепо

32 жертви след бомбардировка на хуманитарен конвой край Алепо

Сирийският център за наблюдение на правата на човека, обяви, че през изминалата нощ в близост до Алепо, броени часове след като Дамаск официално обяви край на примирието,самолети от Сирия и от Русия са бомбардирали камиони, носещи хуманитарна помощ.

Неправителствената организация, съобщи, че в град Орум ал Кубра над 20 камиона, спрели непосредствено пред централата на Сирийския червен полумесец са били поразени от мощни въздушни удари.

Изплашени от военната обстановка, местните съобщили, че са станали свидетели на бомбена атака, при която камиони превозващи хуманитарна помощ, са били улучени от пет последователно изстреляни ракети. По време на нападението са били тежко ранени няколко души, както и самият ръководител на офиса на Сирийския червен полумесец.

В свое комюнике, сирийският център за наблюдение на правата на човека, даде информация, че при въздушното нападение вчера 32 цивилни са изгубили живота си.

Базираната във Великобритания неправителствена организация, предаде, че четирима души, са били убити в източната част на провинцията. В град Алепо са загинали шестима цивилни граждани, сред които и едно дете. В западната част са убити 22-ма души. В град Орум ал Кубра, намиращ се в близост до Алепо са загинали  12 доброволци от Сирийския червен полумесец, както и шофьори на камиони с хуманитарна помощ.

От ООН официално потвърдиха, че на запад от град Алепо, е бил бомбандиран хуманитарен конвой.

Стефан Дюжарик, говорител на световната организация, направи изявление, в което посочи, че при въздушният удар са били поразени най-малко 18 камиона. Те са били част от конвой, състоящ се от общо 31 автомобила, собственост на ООН и на Сирийския червен полумесец. С тях град Орум ал Кубра, който е под контрола на бунтовниците се доставяла хуманитарна помощ на над 78 000 души.

Джон Кърб, говорител на Държавния департамент, в писмено изявление заяви : „След случилото се САЩ, ще преразгледа бъдещото си сътрудничество с Русия.“ и допълни, че маршрутът е бил известен, както на сирийския режим, така и на Руската федерация, но въпреки това доброволците са били жестоко убити.

   

0 коментарa

Виж още