4 възможни причини за загуба на вкуса!

 4 възможни причини за загуба на вкуса!

Загубата на възможността да усещаме храната може да се окаже трудно за справяне състояние. Изследвания показват, че тя обикновено върви ръка за ръка със загубата на обонянието. Около 5% от пациентите, които посещават лекарския кабинет заради подобно оплакване, всъщност не са засегнати от нарушения, свързани реално с вкусовите рецептори .По отношение на липсата на вкуса има различни степени, в които може да се изрази – от частична, до пълна. Пълната загуба на вкуса не е често срещано явление.
Ако храната ни се вижда безвкусна или с метален вкус, то причината може да е някоя от следните...

1. Травма в областта на главата
 
Тези травми могат да причинят увреждания в областите на централната нервна система, която е важна за функционирането на вкусовите стимули. Тези травми може да са причина за загуба на вкуса и дори обонянието, а при някои случаи на тежка травма на главата увреждането може да бъде фатално.
 
2. Дефицит на витамин B
 
От данните на различни изследвания се установява, че липсата на витамин B12 може да доведе до загуба на вкуса и обонянието, ако не се третира за продължителен период от време. За да установим дали нивата на този витамин са нормални, трябва да се направи кръвен тест.

3. Диабет
 
Загубата на способността да усещаме различните вкусове може да се дължи и на диабет тип 2, особено сред хората, които са над 50-годишна възраст.
 

Остаряване
 
Естествените действия на остаряване са сред причините за липсата на вкуса, поради промените във вкусовите рецептори.
 
Изследователите поясняват, че се раждаме с 10000 вкусови рецептори, но след като достигнем до средна възраст, броят им започва да намалява.

   

0 коментарa

Виж още