4 неща които трябва да знаете за емпатията

 4 неща които трябва да знаете за емпатията

Емпатията е в основата на интимността и на тясната връзка с друг човек. При липсата ѝ, взаимоотношенията остават емоционално плоски, като биват водени от взаимната изгода или споделени активности.

Без емпатията ние ще живеем и работим с другите, но въпреки това няма да усетим тяхната същност и чувства „Като непознати в претъпкан автобус“. Емпатията не е просто двигателят на сближаването и просоциалното поведение, но ни действа като спирачка, която работи когато се държим зле и не можем да осъзнаем болката която провокираме.

Когато няма ограничения и личен интерес, все едно си сам в света. И все пак въпреки цялата тежест, която културата налага на света за емпатията, особено когато става въпрос за тормоз или пък за други анти-социални поведения – там има истинско объркване, относно това какво е и какво не е тя.

Ето какво науката знае по въпроса и какво вие трябва да разберете за нея:

1. Емпатията и симпатията не са синоними

Хората често използват тези две думи, взаимозаменяемо, но в действителност те представят два коренно различни процеси. Когато почувствате симпатия към някого, вие се идентифицирате с неговото положение. Мислейки си, това може да бъде истинско чувство, можете да бъдете съпричастни към хората, които никога преди не сте срещали и не познавате, както и за тежкото положение в което са те, което никога лично не сте преживявали. Както и за тези хора, чиито съдби са близки и познати до вашият собствен живот. Но чувствайки емпатия, това не ви свързва задължително с човека или с това което той или тя чувстава, може да бъдете абсолютно съпричастни към някого, чиято ситуация е напълно непозната за вас, за вашите чувства и мисли.

Симпатията от своя страна, много рядко, ви кара да действате, освен в случаите когато пишете чек, когато видите някоя от сърцераздирателните снимки на тормозени животни, съпровождани от тъжна музика, по телевизията по време на Коледните празници. Симпатията не изгражда връзка.

Емоционалният процес наречен емпатия е нещо различно. Той включва идентифициране с това което някой чувства, това означава и ти самият да можеш да изпиташ през себе си същите чувства. Това не е с метафоричен смисъл – като например, да провървиш километър в обувките на някой друг, а в по-буквален, както и неврологията показва.

Симпатията е чувство за някого, а емпатията включва съчувствие към другия и към неговите проблеми. Повечето от нас изобщо не знаят, нищо за този процес, даже да осъзнаят дефиницията между емпатията и симпатия, често ги свързват.

2. Емпатията стимулира специфични, неврологични връзки в мозъка

Експериментите в неврологията използващи изображения от ЯМР, са предложили физиологични доказателства, които укрепват теоретичното разбиране за емпатията, като стимулират дяловете от мозъка, отговарящи за това. Това проучване е направено от Борис Бернхарт и Таня Сингър, представено е в научната литература и включва тяхната упорита работа по тази тема.

3. Обема на емпатията е в различно количество при хората

Не е изненадващо, че степента на вашата емоционална интелигентност, определя това, да имате умението да разпознавате чувствата си, много точно да обозначите различните емоции които изпитвате в момента, да използвате емоциите си за да разбирате собственото си мислене.

Колкото по-свързани сте с вашите собствени емоции, толкова по-силно ще бъде умението ви да усещате чувствата на другите. След като веднъж осъзнаете, че емпатията е когнитивен компонент, всичко това ще придобие смисъл за вас.

Изследванията показват, че подрастващите, които считат приятелствата и социалните взаимоотношения за важни, и са част от тях, са по-склонни да покажат съпричастност, отколкото онези които не го правят и се смятат за аутсайдери.

 4. Емпатията, не е интуиция!

Изследванията показват, че повечето хора приемат емпатията за интуиция. Повече, като чувство в стомаха, отколкото като точно определена функция с определени мотиви. По някакъв начин емпатията се свързва с определено чувство или пък се асоциира с терминът внимание.

 

   

0 коментарa

Виж още