5 млн. отпускат по ОП "Човешки ресурси"!

5 млн. отпускат по ОП

Социалният министър коментира, че безработицата в страната от 11 години насам, за първи път е под средното ниво за ЕС.

Предприемачеството по оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" ще бъде подкрепено с рекордните 5 млн. лв., радостната вест бе съобщена от Зорница Русинова - министърът на труда и социалната политика, на среща във Варна.

Програмата ще даде възможност на младежите да бъдат подпомогнати при разработването на бизнес планове, а в последствие ще могат да бъдат финансирани чрез инструментите за микрокредитиране. Министъра заяви, че по този финансов инструмент за постъпление в страната ни са предвидени общо 12,5 млн. лв. Тези пари ще бъдат насочени изцяло към младите хора в България, пише investor.bg.

Според Русинова, развитието на предприемаческите умения у младите хора има огромно значение за цялостното им личностно развитие, а защо не и за просперитета на цялата нация.

Министъра представи и други схеми по оперативната програма, сред които схемата "Младежка заетост", тя поясни, че по нея са наети и вече работят близо 10 хил. младежи, а по линията на "Обучение и заетост на младите хора" са ангажирани над 12 хил. Голям интерес министъра отчита и по схемата "Ново работно място", за която бяха отпуснати средства на стойност 100 млн. лв., добри резултати се очакват и по схемата "Активни", чиято стойност е 26 млн. лева.

Според Русинова, безработицата в България за първи път от 11 години е под средното за Европа ниво, договорени са 235 млн. лв. за изпълнение на младежката гаранция. Тя коментира и належащата тема по въпроса с трайно безработните, при които сериозен проблем се явява или ранното отпадане от училище, или липсата на активност след завършване на средното образование.

Министърът на труда и социалната политика заяви, че е запознала младежите от ГЕРБ с промените във връзка с осиновяванията настъпили в Семейния кодекс, с подготовката на нов Закон за социалните услуги, както и с новите предложения в Закона за насърчаване на заетостта. Освен това е разяснила предстоящата реформа в ТЕЛК, чиято основна цел е този ресурс да бъде насочен към най-нуждаещите се.

   

0 коментарa

Виж още