5 открития направени на сън!

5 открития направени на сън!

Прекарваме години в търсене, събиране на информация, трупаме хипотези, но картината все не е цялостна... и тогава на помощ идва подсъзнанието като добавя последния гениален завършек.

Вижте 5-те открития, направени на сън.

ДНК

Джеймс Уотсън, Розалинд Франклин и Франсис Крик дълго време иследват изображенията на дълги молекули, за да разберат каква е структурирата им.

Един сън на Уотсън обаче ги довежда до откритието на двойната спирала. Така е открита структурата на ДНК.

Иглата на шевната машина

Елиас Хоу, който е създател на съвременната шевна машина, се питал как иглата на новото му изобретение може да влезе  употреба. Конецът не можел да се вдява в основата, както при ръчната игла, а това сякаш бил единственият начин.

Една нощ той сънувал, че е заловен от канибали, които му дават едно денонощие да завърши машината. Когато го водели към мястото на екзекуцията, той установил, че копията на канибалите са продупчени на върха. Хоу се събудил в 4 ч. сутринта и го уселила гениална идея. Така само за пет часа иглата с ухо на върха била създадена.

Франкенщайн

През 1816 г., Мери Уолстънкрафт Шели и съпругът ѝ отишли на гости поета Лорд Байрон във вилата му на брега на Женевското езеро. По време на гостуването си там решили да си направят литературна напревара. Известно време Мери не я осенявали никакви идеи, докато не се събудила от страшен кошмар.

Тя сънувала човек, лежащ неподвижно и постепенно, под действието на някакъв мощен двигател, показва признаци на живот. После само било необходимо само да опише добре кошмара си.

Песента "Вчера" (Yesterday)

Пол Маккартни бил на 22 г., когато се събудил "с приятна мелодия в главата" и си задал въпроса коя е тази песен. Бързо възпроизвел мелодията на пианото си. Свирил я на най-различни хора, докато накрая не разбрал, че именно той я е измислил. Истинският текст се появил по-късно.

Периодичната таблица

Менделеев знаел всичко за откритите по негово време 63 елемента. Той записал върху карти имената и атомните им тегла и силно се надявал да намери схема за подреждането им. Работил три дни без да спира, докато накрая, капнал от умора и заспал.

Вместо да изкара ден и половина в сън, както повечето правят при недоспиване, той се събудил само след минути, зърнал в съня си таблица, в която всички елементи са пасвали по местата.

   

0 коментарa

Виж още