6 начина да дразните шефа си (и защо трябва да ги избягвате)

6 начина да дразните шефа си (и защо трябва да ги избягвате)

Няма никакво съмнение, че успехът във Вашата кариера е пряко свързан с постигане на успех в работата, както и с доброто впечатление, което е желателно всеки ден да правите на своят шеф.

"Шефът" е онзи човек, който контролира получаването на допълнително възнаграждение, на работното място. Независимо дали става дума за председател на комисия, доброволец или координатор на екип, изглежда, че в животът ни постоянно присъстват различни хора, които „трябва“ да впечатлим, за да бъдем наградени.

В едно скорошно изследване направено от учените от Университета в Окланд (Австралия), проучвало оценките на поведение на работещите. Ръководител на проекта бил Петър Б. Ким и колегите му (2016 г.), те проследили посредством рейтингова скала за удовлетвореност, над 220 двойки служители, както и надзорните органи. Оказало се, че колкото по здрава е връзката между служителят и неговият пряк началник, толкова по-ефективен е тй на работното си място и обратното, колкото по-слаба е връзката помежду им, толкова работникът нямал мотивация да извършва работните си задължения.

Разбирането и приемането на идеята, че отношенията между шефове и работници могат да съдържат както междуличностни, така и мотивационни компоненти, работещи извън рамката - работа срещу заплащане, може да допринесе за по-голяма дълбочина в изпълнението на конкретната задача и до по-голяма личностна удовлетвореност. Да бъдеш добър отборен играч се оказва особено желана и силна страна.

Събрали сме шестте най-разпространени начина да "дразните" вашият шеф, без разбира се дори да подозирате, че го правите, както и препоръка, за това по какъв начин да се предпазите от това да се превърнете в трън в очите на шефа си:

1. Опитвате се да покажете, че сте по-добър от шефът си

Често, новоназначените служители претендиращи за по-голяма позиция, пренебрегват златното правило за превъзходството и поетапното повишение в новата си работа и в последствие, въпреки перфектната препоръка, знания и опит биват уволнени. Има и друг начин да покажете, че превъзхождате своя началник, като например посредством използване на езика на тялото. Така можете да покажете своята стабилност, както и да демонстрирате уважение към чуждата личност.

2. Закъснявате с изпълнението на задачите

По-добре е да предавате служебните задачи, по-рано от поставеният срок, отколкото да ги забавяте умишлено. В резултат от пасивната-агресивност, е възможно шефът В да приеме работата Ви несериозно и да неглижира бъдещите Ви проекти.

3. Съсредоточете се върху себе си, а не върху слабите страни на вашият шеф и на екипа

Ако искате да докажете на всички, че можете да работите като независим агент, когато в действителност, сте част от екип, поведението Ви ще направи лошо впечатление както на работодателят, така и на колегите с които ежедневно делите задачите си.

4. Игнориране на междуличностните аспекти в отношенията с вашият шеф

 Как да се държите по време на среща или когато сте заедно с другите от отдела ви на конференция? Дали не е неприлично, постоянно да поглеждате надолу към мобилният телефон или лаптоп? Смятате ли, че е правилно да избягвате очният контакт? Всичко това, ще даде обратна връзка на хората отсреща, че вие не се чувствате на мястото си и е възможно дори да Ви помислят за асоциална личност.

5. Оплаквате за от прекият си ръководител на собственика на бизнеса

 Няма по-добър начин да подкопае отношенията си, от това да говорите зад гърба на друг човек. Ако има нещо, което Ви дразни и не приемате в другите хора, много по-добре за вас собственият Ви авторитет, би било това да опитате да изгладите заедно различията си, а не да се оплаквате, като малко дете. Възможно е по време на разговора, заедно да измислите начин за овладяване на ситуацията.

6. Лъжете

Има голяма вероятност да бъде разкрити от колегите си, ако се опитате да лъжете за работата си. Лъжите бързо ще достигнат до ушите на шефът Ви, а това най-вероятно ще завърши неблагоприятно за Вас. Предходните стъпки, могат да бъдат простени след изясняване на причината, но когато дори с малка и глупава лъжа, се наруши доверието между Вас и ръководителя Ви, ще бъде много трудно отново да го възстановите.

   

0 коментарa

Виж още