6 начина да приемете детето си такова, каквото е

6 начина да приемете детето си такова, каквото е

Децата, които се чувстват обичани и ценени преуспяват в живота!

Ако сте като повечето родители и в живота ви има моменти, когато искате да превъзпитате по тотално различен от досегашният си начин детето си. Или се притеснявате от това, че всеки ден „малкото чудовище“ не спира да плаче, когато го оставяте в детската градина. Ако писък му е толкова проглушителен, че всички в обществения транспорт, се обръщат за да видят какво се е случило. Ако сте си мечтали за момиче, а съдбата ви е благословила с цели две шумни момчета... Тогава тази статия ще ви бъде полезна!

Нека като за начало да си припомним нещо важно за развитието на детето, което знаем със сигурност, а именно че децата, които се чувстват обичани и ценени преуспяват в живота. Децата, които да преуспяват са тези, които се чувстват обичани, приемани и ценени за това което в действителност са и за качествата които притежават.

Едно от най-трудните предизвикателства за родителите е това, да приемат детето си такова каквото е, включително и с недостатъците, които ни се иска да променим в него. Как може да стане това?

1. Радвайте се на детето си

Неизменно най-важният фактор в развитието на вашето дете може да бъде вашата гордост от него. Ежедневно казвайте на своето дете колко щастливи се чувствате, че именно вие сте му майка/татко, и че никога преди то да се роди не сте обичали някого толкова силно и истински.

2. Наблюдавайте детето си

И казвайте това което наистина ви е впечатлило: "Ти си работил дълго време за да построиш тази кула! Браво, наистина се е получила много добре!“. Въпросът е не толкова да дадете оценка на направеното, а по-скоро да покажете на детето, че виждате и приемате, неговата същност и идентичност.

3. Търсете положителните качества на детето си

Когато нещо в поведението на детето ви разочарова, не забравяйте, че слабостите винаги са обратната страна на силните му страни. Дали пък това, че детето ви е по-флегматично и прави всичко с бавен темп, не е положителното качество, което някой ден ще го направя велик писател?

4. Вижте нещата от неговата гледна точка.

 Може би поведението му на моменти е дразнещо, но ако отделите достатъчно време, ще откриете каква е истинската причина за случващото се. Ако например, детето ви е ударило своето по-малко братче, направете каквото е необходимо, за да  избегнете повторение на ситуацията, включително да не оставяте децата си без надзор. Само налагане на наказание, няма да помогне, защото това само ще изостри конфликта. Възможно е детето да иска да прекарва повече време с вас, а дори и то да преминава в караници. Ако може да се свържете на едно по-дълбоко ниво с детето и му покажете, че  обичта помежду ви е неразрушима, страхът му ще намалее и постепенно ще приеме по-малкото дете.

5. Бъдете съпричастни

Всеки път, когато детето ви показва нещо, това е възможност да се свържете с него. Просто бъдете съпричастен:

"Изглеждаш ми разочарован."

"Това е вълнуващо, нали?"

Когато посрещнете емоциите на детето си и ги назовете, така всъщност учите детето си да ги управлява:

 "Ти си тъжен, защото не ти позволявам да играеш до късно навън. Добре, поплачи си, така ще ти олекне. Когато ти мине, можеш да дойдеш при мен, заедно ще се качим в твоята стая, ще се гушкаме и ще ти прочета любимата приказка за лека нощ.“.

6. Обърнете внимание на собствените си реакции

 Понякога си мислим, че е очевидно за всички, че детето трябва да се промени. Но това, което притеснява един родител, може да не притеснява никой друг. Опитайте да изразявате собствените си нужди като например  "Аз" изявления, а не критика:

 "Виждам, че се чувстваш щастлив,  когато скачаш върху леглото, но точно сега аз съм уморен и шумът ми идва малко в повече. Искаш ли да излезем навън и да играем или пък да слезем в мазето и там да скачаш върху стария матрак? "

Ако винаги се притеснявате, че детето ви не е достатъчно добро, това ще се отрази негативно на взаимоотношенията помежду ви. Но ако можете да го приемете точно такова, каквото е и да му помогнете да види положителните качества които притежава, тогава вие сте завършили успешно своята мисия като родител.  

   

0 коментарa

Виж още